Градина » Не тъпчете лука, главите трябва да дишат

 Не тъпчете лука, главите трябва да дишат

Съществува мнение, че за да се ускори узряването на лука, той трябва да се огази. Това в никакъв случай не бива да се прави. При полягането на перата върху повърхността на лехата постъпването на влага в растението не се прекратява, тъй като корените продължават да работят. Не се ускорява и узряването. Шийката остава дебела. Такива луковици не могат да се съхраняват трайно. Трябва бързо да се използват в храната.
От мястото където е травмираната част на стъблото, продължават да израстват все нови и нови пера. Освен това от получените ранички изтича сок. Ароматът на лука привлича различни вредители. През раничките проникват причинители на болести, преди всичко бактериоза и шийно гниене.
За да узреят по-бързо луковиците, опитните градинари в по-студените северни райони отдавна постъпват по друг начин. В края на лятото отгребват земята около луковите растения. Така част от корените се оголват, те изсъхват, растението изпитва недостиг на влага и започва по-бързо да оформя луковиците. За да се постигне този ефект, може много внимателно всяко растение да се подръпва нагоре. Грижливо се подрязва една част от корените от двете страни с мотика или лопата. Оставят се около 1/3-1/2 от корените.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Чрез филизене се регулира силата на лозата

Някои работи в лозето са направо задължителни, други в зависимост от климатичните особености на района, формировката на отглеждане или подобряване качествата на гроздето се правят по желание. Филизене...

Куковичето грозде се сади наесен

Мускарито, известно още като кукувиче грозде, представлява непретенциозно луковично растение с височина 10-20 см. Луковиците са яйцевидни, горните им люспи са по-светли, 1,5 -3,5 см дълги и до 2 см в ...

Непретенциозната алоказия

Алоказията (Alocasia) е един от ефектните представители на семейство Ароидни. Името им е дадено във връзка с наименованието на близкия род Колоказия, с който имат голяма прилика. Родът включва около 7...

Пролетна резитба на малините

Обикновена практика е, най-вече поради незнание, след беритбата на плодовете малините да се оставят свободно да растат и да се сгъстяват. Ако и вие сте постъпили така, повече не може да отлагате. П...

Начало