Съществува мнение, че за да се ускори узряването на лука, той трябва да се огази. Това в никакъв случай не бива да се прави. При полягането на перата върху повърхността на лехата постъпването на влага в растението не се прекратява, тъй като корените продължават да работят. Не се ускорява и узряването. Шийката остава дебела. Такива луковици не могат да се съхраняват трайно. Трябва бързо да се използват в храната.
От мястото където е травмираната част на стъблото, продължават да израстват все нови и нови пера. Освен това от получените ранички изтича сок. Ароматът на лука привлича различни вредители. През раничките проникват причинители на болести, преди всичко бактериоза и шийно гниене.
За да узреят по-бързо луковиците, опитните градинари в по-студените северни райони отдавна постъпват по друг начин. В края на лятото отгребват земята около луковите растения. Така част от корените се оголват, те изсъхват, растението изпитва недостиг на влага и започва по-бързо да оформя луковиците. За да се постигне този ефект, може много внимателно всяко растение да се подръпва нагоре. Грижливо се подрязва една част от корените от двете страни с мотика или лопата. Оставят се около 1/3-1/2 от корените.
От изключително богатия род бегонии тази се отличава с много красивите си цветове. Наричат я още Кавалер и дама, защото цветовете са два вида – кичести и прости. Мъжките са много кичести и носят тичин...
Те са мъртви, мумифицирани, негодни за нищо, но са източник на заразата от болестта монилия. Тя пък се проявява като ранно кафяво гниене от цъфтежа до узряването на плодовете на прасковите, сливите, ч...
Лириопата (Liriope) или стайното врабчово грозде е некапризно коренищно растение. Съцветията му приличат на врабчово грозде, но са лилави на цвят. Възрастният храст изглежда великолепно, благодарение ...
Динката (Sanguisorba) е растение, което се използва не само за украса, но и на места, където почвата задържа влага. От рода са познати само няколко вида, но са разпилени по целия свят. Видът S. can...