Градина » Останалите по дърветата плодове разнасят зарази

 Останалите по дърветата плодове разнасят зарази

Те са мъртви, мумифицирани, негодни за нищо, но са източник на заразата от болестта монилия. Тя пък се проявява като ранно кафяво гниене от цъфтежа до узряването на плодовете на прасковите, сливите, черешите, кайсиите и други видове овошки. По време на цъфтежа по белите венчета на цветовете се появяват кафяви петна, които се разрастват. Това народът ни нарича опожаряване на цветовете. Оттам болестта преминава през дръжките в клонките. Младите леторасти загиват с още недораснали листа. Незасегнатите цветове образуват плодове, но болестта напада и тях. Появява се по кожицата им закръглено кафяво петно, което също се разраства и покрива цялата повърхност. Някои от засегнатите подове окапват, други пък остават на дървото като мумифицирани.
Има химически средства срещу това заболяване. Извършват се няколко пръскания след набъбването на цветните пъпки и появата на белите им листенца. Много помага и пръскането след листопада. Но рискът от зараза е значително по-голям, когато в клоните останат мумифицираните плодове. Сега е моментът да се справите с тях, защото лесно се виждат. Изрежете ги с ножица гъсеничарка и ги хвърлете в огъня.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Време е да приберете захарната царевица

Захарната царевица е влаголюбива и засушаването предизвиква по-бързо преминаване във восъчна зрялост. Качествата на зърната се влошават. При висока температура захарността намалява бързо. Щом настъпи ...

Есенно торене на лозята

Резитбите, а след това и гроздето всяка година извличат огромни количества хранителни вещества от лозата. За да се възстанови и да ражда богато, торенето е просто задължително. Фосфорните, калиевите и...

С мотика в овощната градина

За нормалното развитие на корените, а от там и на цялото овощно растение, е необходимо в почвата да има достатъчно хранителни вещества, влага, въздух и топлина. Освен от почвените условия, торенето и ...

Разсад за късни салати

Става въпрос за салати, които ще се консумират през ноември, когато друг свеж зеленчук в градината няма да има. В този смисъл те са истинско пролетно удоволствие в късната есен. Заслужава си да опитат...

Начало