Когато вирус лепне зеленчуците, щетите са много големи. Вирусите се развиват в клетките и за да се унищожат, трябва да се унищожат самите клетки, а това значи целите растения. Затова срещу тези болести няма химически средства за лечение. Борбата е насочена срещу преносителите на вирусите - листните въшки и трипсовете.
Най-опасни са тютюневата и краставичната мозайка, доматената бронзовост, двойният стрик -едновременно действат тютюневият вирус и вирусът на краставичната мозайка.
Задължително
• Използвайте семена от сортове домати и пипер, които са устойчиви на вируси.
• Засявайте слънчоглед или царевица около зеленчуковите градини, защото тези растения привличат листните въшки и трипсовете.
• Около лехите или между редовете със зеленчуци сложете турта (тагетес), миризмата на това цвете отблъсква листните въшки.
• Плевелите са скрити носители на вирусите, там презимуват, после заедно със семената отново са в лехите. Затова плевелите трябва да премахвате стриктно.
• Изскубвайте и изгаряйте болните от вируси растения, за да не инфектират здравите.
• Пръскайте с минерални масла веднага, след като разсадите стръковете. Върху листата се образува тънък предпазен слой, който пречи на листните въшки да ги убождат. Може да напръскате още веднъж-два пъти с инте-сикцидни препарати, ако има все още листни въшки. Третиранията спрете месец по-късно, защото възрастните растения са по-устойчиви, тях листните въшки и трипсовете не ги посещават.
Не е достатъчно само чрез редовно пръскане да я опазите от маната или от другите болести. Някои манипулации през юли допринасят много за удоволствието от набраните гроздове на десертните сортове. А...
Цикламите започват да цъфтят през октомври и навлизат във фазата на покой в края на зимата. През този период се препоръчва растението ежеседмично да се подхранва с течни комплексни торове, като се изп...
Семената на много зеленчукови култури - моркови, зеле, магданоз, салата, дребноплодни домати са много дребни, грапави или покрити с власинки. Това създава определени трудности при сеитбата. Как наприм...
Най-често от зеления фасул се правят консерви в буркани. Но понякога се оказва, че нещо не е както трябва и зимнината вместо в тенджерата отива в боклука. Фризерът е другият по-удобен начин за съхране...