Градина » Пазете зеленчуците от вируси

 Пазете зеленчуците от вируси

Когато вирус лепне зеленчуците, щетите са много големи. Вирусите се развиват в клетките и за да се унищожат, трябва да се унищожат самите клетки, а това значи целите растения. Затова срещу тези болести няма химически средства за лечение. Борбата е насочена срещу преносителите на вирусите - листните въшки и трипсовете.
Най-опасни са тютюневата и краставичната мозайка, доматената бронзовост, двойният стрик -едновременно действат тютюневият вирус и вирусът на краставичната мозайка.

Задължително

• Използвайте семена от сортове домати и пипер, които са устойчиви на вируси.
• Засявайте слънчоглед или царевица около зеленчуковите градини, защото тези растения привличат листните въшки и трипсовете.
• Около лехите или между редовете със зеленчуци сложете турта (тагетес), миризмата на това цвете отблъсква листните въшки.
• Плевелите са скрити носители на вирусите, там презимуват, после заедно със семената отново са в лехите. Затова плевелите трябва да премахвате стриктно.
• Изскубвайте и изгаряйте болните от вируси растения, за да не инфектират здравите.
• Пръскайте с минерални масла веднага, след като разсадите стръковете. Върху листата се образува тънък предпазен слой, който пречи на листните въшки да ги убождат. Може да напръскате още веднъж-два пъти с инте-сикцидни препарати, ако има все още листни въшки. Третиранията спрете месец по-късно, защото възрастните растения са по-устойчиви, тях листните въшки и трипсовете не ги посещават.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Майски грижи за доматите

Грижите за доматите след разсаждането в градината стават повече. Обработката на почвата започва, след като растенията се прихванат добре. Първото окопаване се прави на дълбочина 10-12 см, за да се зат...

Османтусът расте и в саксии

Османтусът (Osmanthus) е от сем. Oleaceae. Родът включва 15 вида декоративни дървета и храсти, срещани да растат в Азия. Като саксийно растение се отглежда само един от тях - O. heterophyllus, който ...

Засаждайте вече късните домати

През първата половина на юли вече се засаждат късните домати. Поради високите температури, почвата предварително трябва да се полее, сади се по възможност в по-прохладни дни или в късните следобедни ч...

Вируси могат да унищожат овошките ви

Повредите от бактериални, вирусни и фитоплазмени болести при новозасадените овошки могат да провалят 70, дори 90% от реколтата. Докато овощарите са запознати с предпазните мерки и с лечението на бакте...

Начало