Какво е това заболяване, което се появява всяка година по едно и също време - края на юни – началото на юли по отделни лози. Листото от краищата става червено, после цялото почервенява и окапва. Гроздето увяхва и цялата пръчка изсъхва?
Описаните повреди са характерни за болестта известна като „златисто пожълтяване на лозата”. Това е една сравнително нова микоплазмена болест, разпространена в редица страни на Европа.
Първите признаци по заразените лози се появяват в края на пролетта и през лятото. По листата на белите сортове се образуват златистожълти петна, които се разрастват и обхващат тъканите по дължината на нерватурата. Към края на лятото петната изсъхват. При червените сортове петната по листата са тъмночервени. По-късно заразената петура става лъскава и чуплива. Краищата й се завиват към долната повърхност. В някои случаи петната обхващат изцяло един или няколко летораста, а в другия – само няколко листа или части от тях, ограничени от нервите.
По кората на засегнатите леторасти се появяват черни, удължени некротични петна. Те се развиват слабо, с недостатъчно дървесинна тъкан и увисват надолу. Леторастите не могат да узреят и през зимата измръзват.
При ранно заразяване ресите изсъхват, при по-късно – зърната увяхват, а чепката изсъхва.
Болестта се причинява от микроскопичен организъм, която се пренася от вид цикада и чрез присаждане.
Златистото пожълтяване на лозата се проявява по различен начин. В някои случаи симптомите на заболяването върху заразените лози се появяват всяка година. При други заразени лози симптомите могат да не се появят няколко, но по-късно отново се появяват.
Отглежданите сортове лози имат различна чувствителност към болестта. Някои сортове са много чувствителни и след заразяването загиват; при други – признаците на болестта се проявяват, но лозите се възстановяват.
Препоръките при това заболяване са редовно пръскане срещу цикадата – преносител, както и унищожаване на плевелите, които са хранителни растения за цикадите и са непрекъснат източник на зараза.
Нитратите присъстват навсякъде - в почвата, водата, въздуха. Образуват се при разлагане на азотсъдържащите органични вещества, а също така попадат в почвата с азотните торове. Колкото повече светлина ...
Тендоне е една от формировките, които се използват в някой райони на Италия и Испания при десертните сортове. Конструкцията е хоризонтална с височина от 1.9 до 2.1 m. Теловете се опъват в две перпе...
Всяко стопанство у нас отглежда кокошки. А знаете ли, че черупките на кокошите яйца са ценен калциев тор и се добавят за намаляване на почвената киселинност и за подобряване на структурата й? Как став...
Сортовете зеле, предназначени за средноранно производство се отличават с по-продължителен вегетационен период, средно от 120 до 180 дни. Отглежда се в открити лехи. Семената се засяват в началото на м...