Когато спанакът е нападнат от мана, по листата му се появяват бледозелени неясно очертани петна, които стават жълти и некротират. В мястото на напетняването листната петура се издува нагоре. От долната страна на листата петната са вдлъбнати и се покриват със сиво-виолетов спороносен налеп. При силно напетняване листата прегарят и могат да загинат цели растения.
Гъбата, причиняваща болеста мана по спанака, се развива при хладно и влажно време. Патогенът се запазва в растителните остатъци и в семената. Оптималната температура за развитие на патогена и за заразяване е 5,5 градуса.
Борбата
- Унищожавaне на растителните остатъци, след прибиране на реколтата;
- Прилагане на тригодишно сеитбообращение и пространствена изолация както от миналогодишните посеви, така и между пролетните и есенните площи, заети със спанак;
- Спанакът да се засява на проветриви места, върху дренирани площи;
- Да се използват семена от незаразени посеви. Обеззаразяване на семената чрез потапяне в затоплена до 50 градуса вода за 25 минути.
- Третиране на растенията с фунгициди в ранните фази от развитието им. Няма регистрирани продукти за растителна защита, но могат да се ползват препаратите за растителна защита, които са регистрирани за борба с обикновените мани при други култури сас следните активни бази: диметоморф, манкоцеб, металаксил и симоксанил.
Действително понякога се наблюдава пожълтяване на листата на зимния чесън още рано напролет. Има няколко възможни причини за това. Може растенията да са измръзнали през зимата. Друга причина е киселат...
Летният чесън се засажда още преди да е настъпила календарната пролет, през март, а даже и в края на февруари, стига времето да позволява. Почвата трябва да е обработена дълбоко през есента. Сега оста...
Продължителното съхранение на гроздето зависи от редица фактори, като климатични условия, начин на отглеждане и самия начин на съхраняване. Подходящи за съхраняване са сортовете, които имат рехави гро...
Старите опитни градинари прилагат в практиката си някои тънкости, чрез които предизвикват по-бързото поникване на зеленчуковите семена. Важно за тях е добрата подготовка на почвата, в която ще се зася...