Градина » Засадете ментата през октомври

 Засадете ментата през октомври

От началото на октомври до средата на ноември е най-доброто време за засаждане ментата (Mentha piperita). Най-добри условия за предзимно отглеждане има в Южна България. Тази култура трябва да намери място в градината най-вече заради ароматните си и лечебни листа. Те се използват за топъл чай през зимата, действат болкоуспокояващо, както и за подправка на салати, супи, рибни и зеленчукови ястия.
Растението не изисква особени грижи, а през годината може да се изрязват стъблата 2-3 пъти. Полива се, особено през горещите дни на лятото. Вирее добре на слънчево място. По-рано освободено място - към средата на лятото, наторено добре с оборски и минерални торове, обработено и от средата на октомври набраздено на 70 см е подходящо за засаждането й. В основата на браздите се нареждат едно до друго нарязаните парчета от коренището дълги около 10 см. Засипват се с почва. Засадените растения се вкореняват успешно преди зимата и напролет започва бързото им развитие. Ментата може да се засажда и през пролетта, но коренищата се изваждат още през есента и се нареждат на пластове, покрити с почва, за да презимуват. За предпочитане е есенното засаждане.

Автор: Вестник за градината

Представяме Ви:

Размножаване на касис чрез отводи

Размножаването на касиса чрез отводи е много практичен и широко разпространен начин сред овощарите. Те биват вертикални или хоризонтални. При размножаване с вертикални отводи на касисовите растения ...

Запознайте се с елегантната тцуга

Родът Тцуга (Tsuga) включва няколко вида растения от сем. Борови (Pinaceae). Те са разпространени в умерените ширини на Азия (Хималаите, Китай, Япония) и Северна Америка. Към този род спадат вечнозеле...

Какво нагърчва листата на черешата

Не е трудно да се установи. Опитаме ли се да разгънем свития като пакет лист, ще видим причинителя - черна въшка. Така се и нарича - черна черешова листна въшка (Myzus cerasi). Има я навсякъде из стра...

Не разваляйте вкуса на картофите

Кулинарните качества на картофите включват такива показатели като разваримост, окраска на месото, вкус, форма на клубените. Физическите и химическите изменения, които идват от кулинарната обработка на...

Начало