Градина » Влажността на почвата се определя и без уред

 Влажността на почвата се определя и без уред

В масовия случай градинарите не разполагат с подходящи уреди, за определят точно влажността на почвата. Ето защо тук ще споменем за някои практики, усвоени през годините.
* Ако почвата е лека или със среден механичен състав, вземете в ръка малко пръст. Разтъркайте я. Щом се разпадне прахообразно, влагата в нея практически е 0.
* Но ако взетата в шепата пръст се разпада и не образува буца, то влажността й е около 25% от ППВ. Когато почвата се слепва в буца при стискане в ръката, но при неколкократно хвърляне на земята се разпада, това означава, че полската й влагоемност е с 25-50%, т.е. тя е с умерена влажност. Трябва да се знае, че при леките песъчливи почви образувалите се буци са по-рохкави и по-чупливи при всяка от посочените степени на влажност.
* При 50-75% полска влагоемност степента на влажност на почвата е добра. Тогава се образуват плътни буци и при хвърлянето им на земята те не се разпадат. При натиск с ръка такава почва леко полепва по пръстите.
* Оптималната степен на влажност е 75-100% полска влагоемност. За нея може да се съди по това, че почвата се сбива в здрава буца, податлива на натиск и леко се слепва. Ако я притиснете силно, тя полепва по пръстите.
* Много влажна е почвата, когато при силно притискане от нея се изстисква малко вода. Тя не е полезна за растенията. Такова състояние на преовлажняване има след обилни продължителни валежи. Трябва да се остави добре да се подсуши, преди да се предприеме поредното поливане.

Автор: Тодор Хърсев

Представяме Ви:

Преглеждайте внимателно ягодовия разсад

Когато започнете да засаждате ягодите, първо внимателно огледайте дали е здрав разсадът. Най-опасният неприятел е ягодовият акар, който потиска развитието на растенията и в резултат добивът силно нама...

Съберете семена от собствения бостан

Мнозина градинари вече отгледаха прекрасни дини и пъпеши. Разбираемо е, че искат и догодина да имат от същите сортове. От кой обаче точно плод да вземат семе? Задължително се избират най-типичните за ...

Време е да приберете захарната царевица

Захарната царевица е влаголюбива и засушаването предизвиква по-бързо преминаване във восъчна зрялост. Качествата на зърната се влошават. При висока температура захарността намалява бързо. Щом настъпи ...

Защитете дръвчетата от гризачи

Повредите на кората са най-опасни за дърветата и могат да доведат до гибел само в случай, че кората е обелена по цялата окръжност на ствола, тоест на пръстен. В този случай можете да спасите дървото с...

Начало