Градина » Погрижете се за лука в градината

 Погрижете се за лука в градината

Получаването на лук за глави се извършва по няколко начина, но най-често се използва чрез засаждане на арпаджик. Запасите в луковичката подпомагат развитието на растението и няма нужда от поливане. Кореновата система бързо се развива и още преди да настъпи характерното за страната ни засушаване се е образувала и развила надземната маса и дори е започнало формирането на луковицата на новото растение.

Окопавайте внимателно

Грижите през време на вегетацията на лука се състоят в редовно окопаване, борба с плевелите, болестите и неприятелите, подхранване и поливане при нужда. Първата обработка на почвата се извършва, след като се очертаят редовете. За да се избегне разместването на недостатъчно вкоренилите се растения, първата обработка на почвата е плитка. После се копае след 15-20 дни след дъжд, за да се запази влагата и да се унищожат появилите се плевели. Трябва да работите внимателно, за да не нараните растенията. Когато се сгъстят междуредията, окопаването се прекратява, а едрите плевели се проскубват ръчно.
Лукът не понася дълбоко засаждане, нито загърляне при окопаването. В такива случаи се получават недоразвити луковици и силно развита листна маса. Такъв лук не узрява нормално и трудно се съхранява през зимата.

Когато се появи луковицата, спрете водата

Обикновено лукът не се полива. При силно засушаване една-две поливки осигуряват по-добри и високи добиви, но това трябва да стане до образуването на луковицата – до средата на юни. По-късните поливки са нежелателни, защото се удължава вегетацията, а луковиците се деформират и понижават съхраняемостта си. Обикновено след поливането почвата се окопава, за да не се образува почвена кора.
Лукът е готов за прибиране към края на юли – началото на август. Тогава листата започват да жълтеят, лъжливото стъбло омеква, листната маса поляга на земята и изсъхва. С прибирането не трябва да се закъснява, често при дъжд растенията подновяват вегетацията си и стават негодни за съхраняване за зимата.

Изнесете водния лук през май

Ако пък сте си отгледали разсад за воден лук – каба, то трябва да го засадите в края на май, но той е силно влаголюбив, нужно е да поливате всяка седмица. Разсадът се сортира преди засаждането, корените се скъсяват на 4-5 мм от дънцето, а листата – с 1/3 . Засажда се във фитарии със садило на разстояние 25 см между редовете, 10-12 см между растенията, на дълбочина 3-4 см, не по-дълбоко. Когато луковиците започнат да зреят, поливането се прекратява.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Време е за краставиците

Краставицата е топлолюбиво растение и семената започват да поникват при температура 15-20 градуса. Затова сеитбата може да се извърши, когато температурата на почвата на дълбочина 15 см, трайно се е п...

Лозе се сади, щом отпусне студът

Два са сезоните за създаване на ново лозе - есен и пролет. Повечето стопани засаждат нови лози през пролетта, особено през втората половина на март и началото на април. Ако температурите са под 0°С, и...

Засейте топкарамфилa сега, за да цъфне догодина

Топкарамфилът е многогодишно цвете, но практиката е доказала, че е най-красиво, когато се отглежда като двегодишно – през първата година се получава разсад, а на следващата цъфти и радва с разнообрази...

Умеете ли да присаждате на ластар?

Смяната на един сорт лози с друг се извършва и чрез присаждане на зелено след развитието на лозите. Наречено е още "на ластар". Когато леторастите достигнат 50-60 см и започнат да се втвърдяват слабо ...

Начало