Градина » Как да приберем последните зеленчуци?

 Как да приберем последните зеленчуци?

Прибират се повечето зеленчуковите култури, отглеждани през сезона. Някои хора смятат, че това е проста работа, но старите градинари знаят, че от това как и кога ще се приберат зеленчуците зависи добрият резултат от положения им труд. Затова трябва да напомним за някои моменти при прибиране на готовите зеленчуци.

Времето

Най-подходящо време за бране на зеленчуците е сутрин рано и привечер по-късно. Ако прибирате сутрин зеленчука, изчакайте да се вдигне росата. Ако пък ги прибирате вечер, изчакайте да се позахлади. Това е от голямо значение, защото тогава тургорът им, който поддържа свежото им състояние, е най-подходящ. В топлите часове на деня тургорът значително намалява и растенията омекват и увяхват. Особено това важи за листните зеленчуци, които в тези часове на деня имат спаружен вид и тогава не трябва да се прибират. Прибирането на зеленчуците не трябва да става и в дъждовно време, защото тогава те са по-нетрайни и не могат да се съхраняват продължително.

Как и кога да се приберат зеленчуците?

Готовите зеленчуци трябва да се прибират внимателно. Узрелите плодове не трябва да се дърпат от растенията със сила, а внимателно да се откъсват, без да се набиват и поставят в подходящи съдове. В дворната градина готовите кореноплодни култури се прибират ръчно с помощта на мотика, а на големи площи се подрязват с помощта на нож скоба. Майсторлъкът тук е на такава дълбочина да работи нож скобата, че колкото се може по-малко да се прерязват готовите кореноплоди. Плодовете се сортират още при брането и негодните и болните се отстраняват. Годните се почистват и сортират по предназначение - за бърза консумация или за по-късна и дълготрайно съхранение.

Автор: Лазар Петков

Представяме Ви:

Клематисът спи под торфено хълмче

Клематисът (Clematis) е многогодишна лиана от семейство Лютикови, изключително популярна заради ефектните си цветове и големите възможности, които дава за оформяне на пространството във височина. Цъфт...

Зимните ветрове са най-опасни за къпините

Някои видове къпини са по-чувствителни към студ от малините. Това важи предимно за сортовете със стелещи се издънки. Те понасят температури от минус 20 до минус 25°С, без да претърпят някакви особени ...

Добре е да знаете

Зеленчуковите култури поначало имат мощна коренова система, защото тя трябва да извлича от почвата много хранителни вещества. Все пак има култури с по-дълбоки и с по-плитки корени. В първата група с...

Плодов червей напада ябълките

Ябълковият плодов червей презимува като възрастна гъсеница под старата напукана кора, в пукнатините на подпорите, в плодохранилищата, амбалажа и в почвата, близо до повърхността и до стъблата на овошк...

Начало