Градина » Патладжанът иска да му е топло

 Патладжанът иска да му е топло

Топлолюбивият зеленчук най-добре се развива и расте при 22-28 градуса. Ако температурата е под 15°С, цветовете и завръзите окапват. При силно захлаждане се появява антоцианово оцветяване на всички зелени части. Затова застудее ли, съобщят ли синоптиците за възможни слани, патладжаните трябва вече да са прибрани вкъщи.
В този зеленчук освен въглехидрати, пектини, малко мазнини, минерални вещества, микроелементи има и сравнително високо количество белтъчини. Но те се усвояват трудно. По тази причина патладжаните изискват продължителна обработка, която увеличава разтворимостта на белтъчините. Маслото, което се съдържа в семената, намалява холестерола. Препоръчва се за болни хора, при които холестеролната обмяна е накърнена. В плодовете на растението има още витамини В1, В2, С и малко PP. Патладжаните са полезна храна при атеросклероза и ниско кръвно налягане. Поради високото съдържание на лесно усвоимо желязо се включват в менюто на анемично болни. Имат също диуретичен ефект, успокояват нервната система.
Оксаловата киселина, която съдържат, ги прави неподходящи за хора, които страдат от бъбречно-каменна болест или от хроничен хепатит.

Соланинът е вреден, трябва да се отстрани

Между активно действащите съставки е соланинът. Това отровно вещество придава горчивия вкус. Затова преди готвене домакините трябва да обработват патладжаните. (Нарязаните парчета се поръсват със сол, а после се изстискват). В българската кухня се използват печени, пържени или варени, прави се традиционното кьопоолу.

Автор: Донка Петкова

Представяме Ви:

Подгответе си разсад за ранни тиквички

Готварските тиквички не са особено претенциозни и са много подходящи за форсаж. За тази цел се нуждаят само от полиетиленово покритие под формата на тунел. За такова ранно производство семената за пол...

Крушовият пъпкопробивач е уязвим само през септември

Е, може и известно време през октомври, но общо взето това е моментът за борба с този неприятел. Така е, защото начинът му на живот е малко по-особен. Представлява малко бръмбарче (до 5 мм) с хоботче....

Хинапът е лесен за отглеждане

Хинапът се отглежда сравнително рядко. Освен като декоративен и овощен вид, се използва за изграждане на живи плетове и като медоносно растение. Латинското му име е Zizyphus, но понякога го наричат дж...

Зелени подправки на прозореца

Магданоз и копър може да си отглеждате през зимата в няколко саксийки сред цветята на подходящо място в жилището. Ако започнете от началото на септември и засявате по някоя и друга саксия на етапи до ...

Начало