Дайконът, или японската ряпа, е едно- или двугодишно кореноплодно растение от семейството на зелевите. Образува кръгъл, цилиндричен или вретеновиден кореноплод с бяла или червено-розова повърхност, зеленикава към челото. Месестата му част е снежнобяла, сочна, плътна, с хубав, освежаващ вкус, без лютивина и горчивина.
В Япония дайконът се отглежда повече от хиляда години. Там са създадени над 600 сорта и хибриди. От 110 кг консумирани зеленчуци на човек годишно, 20 кг се падат на дайкона. У нас обаче е малко разпространен.
Трябва да се знае, че това студоустойчиво и хладолюбиво растение при удължаващия се ден и ниски положителни температури през пролетта вместо да формира кореноплод, образува цветоносно стъбло. Затова е най-добре да се отглежда като лятно-есенна култура. Когато се засява в края на юли и през първата половина на август, при условията на постепенно скъсяващ се ден, понижаващи се температури и достатъчна влажност, кореноплодите нарастват нормално.
Дайконът може да се отглежда на различни почви. Но все пак предпочита леките с неутрална или слабо кисела реакция, след добре торени предшественици. Почвата се прекопава на 15-18 см, като по преценка предварително се наторява с напълно угнил оборски тор. Правят се ниски лехи, широки 1,5 - 2 м, те се поливат преди сеитбата. Сее се в браздички, на дълбочина 2,5 - 3 см, между редовете се оставят 50-60 см.
За засяване на 100 кв.м са необходими около 200 г семена. Поникват след 4-7 дни. Растенията се прореждат за първи път във фаза на два-три листа на около 10 см в реда. Десетина дни след това се прорежда пак, като между растенията в реда се оставят 20-25 см.
През вегетацията почвата трябва да се раз рохка няколко пъти. Посевът се полива през 7-10 дни, или два пъти седмично - при по-големи горещини. Подхранва се при второто прореждане с 1,5-2 кг амониева селитра на 100 кв.м.
Дайконът се прибира 40-90 дни след поникването, но преди трайно понижение на температурите под 4-5°С. Добивите са високи, 600-1200 кг от 1000 кв.м от някои японски сортове, при средна маса на кореноплода 0,8-1,2 кг. Кореноплодите на легендарния сорт Сакурадзима тежат 20-30 кг и имат диаметър 35-40 см.
Кореноплодите на дайкона, поставени в полиетиленови торби, се съхраняват 2-3 месеца при 0-5°С.
Повечето зеленчукови растения и полезните микроорганизми се развиват при слабокисела или неутрална реакция на почвата – рН да е в границите 6.5-7.0. Киселата среда е по-благоприятна за гъбите, слабо к...
Смокинята понася лесно летните горещини, но при около 15 градуса под нулата едногодишните леторасти измръзват. Понижи ли се температурата до около минус 20-22 градуса, цялата надземна част измръзва. П...
Онова, от което се нуждае сега зеленчуковата градина, е дълбоката обработка на почвата. Тя също си има показатели за качество. Преди всичкo, за да е дълбока, трябва почвата да е обработена 25-30 см дъ...
Който засади луковичните и клубенолуковичните растения през есента, той ще посрещне пролетта с ярки цветове. Почвата още няма да се е затоплила, а на повърхността й ще се появят кокичетата. По-късно в...