Градина » Време е за пролетно торене

 Време е за пролетно торене

Ако сте пропуснали да наторите градината с основната обработка на почвата през есента с фосфорен тор, това може да сторите и през пролетта.
У нас са известни два вида минерални фосфорни торове – суперфосфат и амофос. Първият се внася през есента преди основната обработка на почвата, а ако сте пропуснали това, може да извършите през пролетта с амофос. Той е разтворим във вода и се внася в почвата преди пролеутната сеитба на културите. С него може да подхраните зеленчуковите култури и през вегетацията им.
Амофосът е сложен минерален тор, съдържащ 52% фосфор и около 16% амониев азот и може да се използва за всички видове зеленчукови култури, съгласно примерните норми.
Напоследък много се пише и говори за балансирано торене на културите. Това значи, че освен използването на общоизвестните органични минерални торове, трябва да се използват и торове, които съдържат микроелементи.
Един от тези торове, който е особено важен за нормалното развитие на растенията, е микроелемента бор. Той може да се внася като боракс или борна киселина. Торенето с този микроелемент се извършва през пролетта. За целта торът се разхвърля върху почвата в дози 0,2 г боракс или 0,12 г борна киселина за 1 кв. м, след което почвата се обработва. Тъй като количествата от този микроелемент са много малки, може да ги смесите с други торове, които ще внасяте в почвата през пролетта.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Гладиолите в контейнери са на мода

Красивите им цветове намират все по-широко приложение в озеленяването на балкони, веранди и открити тераси. За отглеждането в контейнери най-добре е да изберете средно едри гладиоли. Подходящ е сорт...

Погрижете се за оранжерията

Веднага след като се прибере реколтата, оранжериите задължително се почистват. Скоро ще се сеят зеленчуците за есенно-зимния период и помещенията трябва да са готови. Всички растителни остатъци от пре...

Време е да приберете захарната царевица

Захарната царевица е влаголюбива и засушаването предизвиква по-бързо преминаване във восъчна зрялост. Качествата на зърната се влошават. При висока температура захарността намалява бързо. Щом настъпи ...

Защо сливата ми няма плод

Преди три години засадих слива в градината ни, но и досега нямам реколта. Какъв е проблемът? При костилковите култури (слива, вишна и др.) няма периодичност на плододаването, както е заложено пр...

Начало