Онова, от което се нуждае сега зеленчуковата градина, е дълбоката обработка на почвата. Тя също си има показатели за качество. Преди всичкo, за да е дълбока, трябва почвата да е обработена 25-30 см дълбочина. В дворната градина това се постига обикновено с права лопата – толкова горе-долу е дължината на металната част, която забивате в почвата. Но за да се постигне желаният резултат, лопатата трябва да се държи изправена, а не да се забива под ъгъл, както често се случва. Освен това постарайте се да откъртвате по-големи буци. Обръщайте ги така, че горният почвен слой да попадне отдолу и не ги наситнявайте – нещо, което мнозина често правят. Едрите буци позволяват водата от есенно-зимните валежи да проникне по-дълбоко и да се превърне в своего рода в резервоар на влага. Освен това зимуващите в почвата вредители по зеленчуците остават изложени на студовете и много от тях загиват.
С тази обработка се заравят в почвата органичните торове, а от минералните – фосфорните и калиевите. Тези торове, най-добре смесени, се разхвърлят по повърхността и се заравят с обработката на почвата. Няма универсална рецепта по колко тор да се употребява. Количеството зависи от наличието на хранителни вещества в почвата, от вида на отглеждания зеленчук и от някои други неща, сред които не на последно място са финансовите възможности. Няма обаче да сгрешите, ако на квадратен метър заровите по 2-3 кг напълно прегорял оборски тор или компост, както и по 20-40 г суперфосфат и 10-20 г калиев сулфат. Така от малката дворна градина ще приберете богата реколта през идната година.
Ако в края на август засеете семената на репички, ще си ги слагате в салатата след около 25 дни. Но изчакате ли един месец, ще станат готови за около 35 - 40 дни. Нормална за получаването на есенни ре...
Периодът за вземане на калеми е доста разтеглен, но студените зимни дни обикновено се пропускат и току виж в края на зимата дръвчетата са излезли от принудителния покой. През февруари пъпките на бадем...
Пиперът е една от най-топлолюбивите култури които се отглеждат у нас. Това определя и ареала на разпространението му в страната ни. Най-лесно и успешно е отглеждането му като средно ранно или късно по...
Това заболяване се среща най-често по плодовете на доматите, пипера и патладжана. Засяга най-вече зелените доматени плодове, по върховете на които се образуват дребни воднисти петна. Впоследствие те с...