Онова, от което се нуждае сега зеленчуковата градина, е дълбоката обработка на почвата. Тя също си има показатели за качество. Преди всичкo, за да е дълбока, трябва почвата да е обработена 25-30 см дълбочина. В дворната градина това се постига обикновено с права лопата – толкова горе-долу е дължината на металната част, която забивате в почвата. Но за да се постигне желаният резултат, лопатата трябва да се държи изправена, а не да се забива под ъгъл, както често се случва. Освен това постарайте се да откъртвате по-големи буци. Обръщайте ги така, че горният почвен слой да попадне отдолу и не ги наситнявайте – нещо, което мнозина често правят. Едрите буци позволяват водата от есенно-зимните валежи да проникне по-дълбоко и да се превърне в своего рода в резервоар на влага. Освен това зимуващите в почвата вредители по зеленчуците остават изложени на студовете и много от тях загиват.
С тази обработка се заравят в почвата органичните торове, а от минералните – фосфорните и калиевите. Тези торове, най-добре смесени, се разхвърлят по повърхността и се заравят с обработката на почвата. Няма универсална рецепта по колко тор да се употребява. Количеството зависи от наличието на хранителни вещества в почвата, от вида на отглеждания зеленчук и от някои други неща, сред които не на последно място са финансовите възможности. Няма обаче да сгрешите, ако на квадратен метър заровите по 2-3 кг напълно прегорял оборски тор или компост, както и по 20-40 г суперфосфат и 10-20 г калиев сулфат. Така от малката дворна градина ще приберете богата реколта през идната година.
Най-много отглежданият пипер в дворните градини е средно ранният, наричан още летен. Консумира се през лятото и широко се използва за приготвяне на зимнина. Семената за производство на разсад се засяв...
Освен приятен аромат в манджата, подправките се оказват и добри пазачи в градината. Така намалява необходимостта да се използват химически препарати за растителна защита. Достатъчно е да се засаждат с...
Грижите за доматите след разсаждането в градината стават повече. Обработката на почвата започва, след като растенията се прихванат добре. Първото окопаване се прави на дълбочина 10-12 см, за да се зат...
Рицинът (Ricinus communis) по природа е многогодишно растение, но у нас се отглежда като едногодишно. В градинарството се използва вариететът сангуинеус, защото листата и стъблото му са с червеникав о...