Градина » Затоплете градината с подръчни средства

 Затоплете градината с подръчни средства

Всеки стопанин е наясно, че пролетният ден година храни, или колкото по-рано засадиш – толкова по-рано ще береш. Какво може да се направи, за да „дойде” пролетта по-рано.
Всички знаят, че черните тела на слънце се нагряват по-силно. Лейката или кофата за поливане се боядисват отвън в тъмен цвят. Как може да се използва това обстоятелство за агротехнически цели? С настъпването на устойчиви температури над 0 градуса започва подготовката за предсрочно посрещане на пролетта. Лехите се посипват с предварително приготвен прах от дървени въглища. Най-добре е недогорели въглени да се надробяват и да се пресяват през сито, чиято мрежа е с отвори 5х5 мм. Прахът се съхранява в полиетиленови чували на сухо място.
Около посипаните, нагряти от слънцето тъмни частици прах се създава своеобразно „топлинно поле”. Снегът се въвлича в орбитата на това поле и започва интензивно топене. Вечер процесът се забавя, а сутринта и през следващите дни се възобновява. Естествено, върху пограничния слой между снега и почвата се образува ледена коричка, но тя също отстъпва под действието на „топлинното поле”. Периодично трябва да се прибавя прах от въглени, но задължително от дървесен произход.
Първо се посипват лехите с многогодишните култури – ягоди, ревен, лук. След това лехите, където се засяват едногодишни студоустойчиви култури. Не бива да се оставят без внимание и градинските пътечки, за да изсъхнат по-бързо.
След пълното разтопяване на снега почвата започва интензивно да се нагрява. За да става по-бързо това, лехата се покрива с фолио и се оставя в този вид една-две седмици. След това фолиото се отстранява, а почвата се довежда до нужното състояние – разрохква се, плеви се, подхранва се. После отново се покрива с фолио и се оставя така, докато настъпи подходящо време за засаждане.
По този начин се избягва рискът от пролетни измръзвания. А резултатът може да се види лесно – докато съседите ви едва правят първите си стъпки в градината за тази година, вие вече имате на трапезата си пресни зеленчуци.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Прегледайте фиданките за въшки

Засаждането на здрав овощен материал е основно правило в овощарската практика. По време на отглеждането в разсадниците здравното състояние на материала се контролира от агрономическите служби, които г...

Захванете си маслина от клонче

Маслината може да се размножава чрез семена или вегетативно. Семената се обработват по специална технология с натриева основа, за да се отстрани маслото, което съдържат черупките и не позволява проник...

Време е да оберете облепихата

Дочакахме узряването и на облепихата. Събирането на тези плодове не е толкова сложно, стига да имате време, да владеете правилната техника, да съумеете да ги транспортирате и, разбира се, да съхраните...

Лешникът расте и на бедни места

Лешникът е сравнително слабо отглеждан в частните дворове, въпреки че има подходящи условия почти в цялата страна. Доказателство за това са широко разпространените диворастящи лешници в горските масив...

Начало