За да образуват качествени кореноплоди репичките, се нуждаят от рохкава и богата почва с достатъчно влага. На бедна и суха почва кореноплодите загрубяват и изкуфяват, рано се формира и цветоносно стъбло. Много благоприятно е торенето с угнил оборски тор.
Подготвената още през есента почва сега се обработва по-плитко. С тази обработка може да внесете по ваша преценка, на дълбочина 8-10 см 500-700 г амониева селитра на 100 кв. м. Засява се редово на равна повърхност на ниски лехи с пътеки между тях. За целта с малка мотичка се отварят плитки браздички на разстояние 12-15 см една от друга. Семената обаче може да се засеят и разпръснато. Заравят се на дълбочина 2-3 см чрез запълване на браздичките с почва, а при разпръсната сеитба - чрез плитко и често накопаване на засятата площ. За засяването на 100 кв. м са необходими 120-150 г семена. Сее се на етапи, през 7-10 дни, с цел да се удължи периодът на производство на репички. При добра почвена влажност и хубаво време семената поникват бързо и дружно - за няколко дни. Ако посевът е много гъст, прорежда се на 2-3 см растение от растение. Може да се прореди и по-късно - с изскубването на първите репички.
При благоприятни условия началото на прибирането на репичките започва 25-35 дни след поникването. От 100 кв. м може да се поучат около 1000 връзки репички.
Мнозина градинари вече отгледаха прекрасни дини и пъпеши. Разбираемо е, че искат и догодина да имат от същите сортове. От кой обаче точно плод да вземат семе? Задължително се избират най-типичните за ...
Ако в началото на ноември сте засели семената на краставиците за есенно-зимно (ранно) производство, в края на декември ще берете първите плодове. При добро гледане чак до края на юни ще имате пресни з...
Ако сте засели като втора култура корнишони, за да получите оптимално оформени и правилни плодове, трябва да полагате много грижи за тях. В какво се изразяват тези грижи: Направете телена конструкци...
Алабашът узрява много бързо – сочните и вкусни стъблоплоди се появяват два месеца след появата на пониците. Техният вкус много напомня този на ряпата или на познатите ни от детството кочани на зелето....