Мнозина градинари вече отгледаха прекрасни дини и пъпеши. Разбираемо е, че искат и догодина да имат от същите сортове. От кой обаче точно плод да вземат семе? Задължително се избират най-типичните за сорта. Трябва да са напълно здрави и да не са от по-късен завръз. Не използвайте хибриди, няма да получите добри растения. Изберете местен сорт. Динята или пъпешът се разрязват на две. Семената се изгребват с лъжица и се изсипват в пластмасов съд, където ще ферментират. След 48 часа ферментиралата маса се разрежда с вода. Леките семена и омекналата плацента на пъпешите (която е обвивала семената), се измиват с водна струя, а тежките остават на дъното.
Семената на дините и пъпешите са с кратък следберитбен покой. Затова трябва да се просушат и правилно да се съхранят. Не използвайте за сеитба мухлясали и с дъх на запарено.
Затова се съхраняват в сухи помещения. Влажността на семената не бива да надвишава 13 %. В тях не трябва и да има остатъци от месеста част и от кората.
Зеленчуците, които се отглеждат като втори култури изискват подходящо торене, което да бъде съобразено със специфичните климатични условия на летния сезон. Високите температури, голямото изпарение, ни...
Ранните домати в различно време през месеца според района и срока на засаждане достигат в развитието си фазата четвърто-шесто съцветие. Това е моментът, в който трябва да се отстранят върховете им. Та...
Зеленият камък е препарат на база железен сулфат. Представлява зелени кристали, които на въздуха изветряват и това води до промяна на цвета му в бял. Дължи се на изпускането на част от кристалната вод...
Бялото френско грозде се отглежда по-трудно от червеното и черното френско грозде, защото се отличава от тях по начина на отглеждане и растеж. По качества не им отстъпва. От неговите плодове се правят...