Не изхвърляйте изгнилите плодове, ще влязат в работа
Ако забележите.че някоя от тиквите е започнала да загнива, значи не е подходяща за ядене. Все пак не я изхвърляйте. Разрежете я на две половинки и я хвърлете в сандъка с компост. След няколко дни ще откриете в него цяло кълбо от дъждовни червеи. Тиквата е отлична примамка и храна за подземните градински обитатели.
Кората и сърцевината около семената също могат да ви бъдат от полза. През зимата те се изсушават върху радиаторите заедно с корите от банани, ябълки, портокали. В края на април на по-висок слънчев участък в градината се изкопават няколко дупки с размери 30x30x30 см, където се изсипва по половин кофа сушени тикви, които се покриват със слой пръст около 15-20 см.
Запълнените ями се поливат обилно с топла вода и се покриват с черно фолио, докато не се покаже разсадът. Изсушената смес в началото ще играе ролята на биотопливо, а след това - на тор. Разсадът се засажда през първата десетдневка на май под фолиото. Тиквите много бързо набират сила и вашата единствена грижа ще бъде да ги пазите от пролетните измръзвания. В края на май - началото на юни покритието се отстранява и тиквите започват да се развиват под слънцето. По-нататък не е необходимо никакво допълнително подхранване, тъй като тази задача успешно се изпълнява от дъждовните червеи.
Без резитба краставицата ражда много, но повечето от плодовете са некачествени. С резитбата добивът не се намалява, дори е по-висок. Разбира се, за да се приложи с успех резитбата, краставиците се отг...
Краят на есента е времето, в което трябва да подготвите почвата за парниците. Тя ще ви е нужна за семената на ранните зеленчуци, които се сеят през януари и февруари за разсад. Добрата парникова пр...
Всяко стопанство у нас отглежда кокошки. А знаете ли, че черупките на кокошите яйца са ценен калциев тор и се добавят за намаляване на почвената киселинност и за подобряване на структурата й? Как став...
Съгласно науката бялото вино е готово за бутилиране след около шест месеца, съхранявано в дъбови бъчви. Така то съзрява по-бързо от червеното вино, за което е необходимо най-малко 18-20 месеца. Бути...