Градина » Засейте ряпата в точния момент

 Засейте ряпата в точния момент

Ряпата не понася високите летни температури и дългия ден. Поради това не се засява през пролетта, когато денят нараства и стълбчето в термометъра се покачва все по-нагоре й по-нагоре. От друга страна са й необходими 80-90 дни, за да направи качествени кореноплоди. Практиката е установила подходящия срок – края на юли в по-хладните райони и началото на август в по-топлите.
Ако сте решили да си отгледате ряпа, подгответе мястото, като обработите почвата на около 20 см дълбочина. Оформете ниска леха. Подходящата ширина е 1-1,2 м, а дължината е според това колко ря-па искате да отгледате или колко позволява теренът. За предсеитбено торене може да използвате 20 г амониева селитра, 40 г суперфосфат и 20 г калиев сулфат на квадратен метър. Няма да сгрешите, ако вместо тези торове използвате добре угнил органичен тор по около кофа за квадратен метър, но голяма ще е грешката ви, ако торът е пресен или полуразложен. В такова състояние ряпата хич не го понася и ако направи някакви кореноплоди, те ща се уродливи, с лоши вкусови качества, негодни за консумация.
Семената засейте на редове през 30 см един от друг в плитки до 2-2,5 см браздички. На квадратен метър засейте не повече от един грам семена. До поникването поливайте всеки ден. Семената никнат за около 5 дни. След това може да разредите поливките според условията. Когато пониците образуват втория същинс-ки лист, проредете растенията така, че разстоянието между тях в редовете да е около 10 сантиметра. Към края на октомври – началото на ноември ряпата ще е готова за прибиране. Съхранява се лесно в прясно състояние и през зимата е източник на ценни за човешкия организъм вещества.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Размножаване чрез вертикални отводи

Ако имате ценен сорт лешник, червено или черно френско грозде, нар, смокиня или приземно отглеждана лоза и искате да я размножите, вертикалният отвод може би ще ви е най-удобният начин. За хоризонталн...

Ажгон – що е то?

Ажгонът, наричан и ароматен айован, е познат в много страни заради силния си аромат и остър вкус. Отглежда се културно от най-ранни времена. Родината му е Азия. Използват се предимно свежите и сушенит...

Колко дълго трае гроздето?

Продължителното съхранение на гроздето зависи от редица фактори, като климатични условия, начин на отглеждане и самия начин на съхраняване. Подходящи за съхраняване са сортовете, които имат рехави гро...

Майски грижи за фасула

Засетият през април градински фасул още в началото на май достига онзи момент от развитието си, в който трябва да се окопае. Това първото окопаване. В южните райони и при по-топла пролет този момент н...

Начало