Читателите напоследък задават често въпроси за това как да се използват хербицидите и кой точно да предпочетат в своята градина.
Основното правило е да се избере такъв хербицид, който е регистриран срещу видовете плевели, преобладаващи в насаждението. При почви с лек механичен състав трябва да се прилагат херибициди, които са по-трудно разтворими във вода, за да не се измиват. Трябва да се знае и още нещо - когато се използва един и същи препарат няколко години, плевелите увеличават устойчивостта си към него. Ето защо трябва да се редуват различни хербициди и комбинации. И това да се съобразява с променящите се плевелни видове: житни, широколистни, коренищни и кореново-издънкови.
Задължително трябва и да се спазва посоченият на етикета карантинен срок, защото от него зависят остатъчните количества в продукцията и почвата. Разбира се, от голямо значение е и фазата на развитие на плевела и на културното растение. Ако не се обърне внимание на това нещо, плевелите ще останат, но ще изгори посевът. Важно условие е да се пръска с хербициди според указанията на етикета за температурата и влажността на почвата и въздуха.
В никакъв случай не бива да се третират насажденията и почвата с метла, а да се използва пръскачка, която след всяка употреба се измива с вода и миещ препарат. Недопустимо е излишният разтвор да се изхвърля във водоеми, канали или върху почва. Приготвените разтвори се използват веднага.
Количеството препарат на 1 декар да се преизчислява според площта - за 10 квадрата, за 100 квадрата и т.н. Задължително да се спазва точната доза, защото с превишаването й може да се унищожи посевът или овощните дървета. В някои случаи високата доза не може да бъде приета от коренищните и кореново-издънкови плевели, защото изгаря листната маса.
Не се пръска в пек и в дъжд
При ветровито време, силно слънце и в очакване на дъжд до 2 часа не бива да се пръска с хербицид. В противен случай препаратът ще бъде отнесен в съседни посеви и може да ги изгори. При работа с хербициди е задължително да се използва специално работно облекло, маска и ръкавици.
Брашнестата мана е много опасна за ябълковите дръвчета. Някои сортове са по-чувствителни, като Джонатан например, други малко по-устойчиви, но общо взето високата въздушна влажтност е като храна за не...
Често направени по всички правила консерви след известно време променят цвета си. И тогава възниква въпросът - стават ли за ядене и защо се получава това? Цветът на плодовете и зеленчуците се изменя...
Те са мъртви, мумифицирани, негодни за нищо, но са източник на заразата от болестта монилия. Тя пък се проявява като ранно кафяво гниене от цъфтежа до узряването на плодовете на прасковите, сливите, ч...
Ако настъпва есенно застудяване, доматите може да се съхранят временно на купове. Покриват се с рогозки или растителни остатъци. След два-три дни се подреждат в щайги за доузряване. Помещенията тряб...