Защо по ствола на прасковата има смола и може ли да се лекува?
Пита Милена Иванова от Елин Пелин
Смолотечението при костилковите овощни видове, към които принадлежи и прасковата, е често явление. То може да се дължи както от нападение на различни вредители, така и от измръзване на дървесината. При прасковата измръзванията са най-често явление. През зимния период плодните пъпки измръзват при температури под минус под минус 18-20°С, а при понижение под минус 20-22°С измръзва и дървесината. Измръзналата дървесина не може да се лекува с нищо. Ако измръзването е засегнало по-периферната част на короната измръзналите клони трябва да се изрежат до здрава дървесина. За предпазване от измръзване стъблото и основата на по-дебелите клони до известна степен може да допринесе варосването и особено обвиването с амбалажна хартия или други материали.
Смолотечението може да се получи и при нанасяне на по-големи рани при резитбата или по други причини. В този случай раните трябва добре да се почистят и да ес замажат с блажна боя.
Смолотечение могат да предизвикат и някои болести. При прасковата най-често това са съчмянката, бактериалния пригор и ранното кафяво гниене. Борбата против тези болести се води чрез изрязване и изгаряне на нападнатите части и замазване на раните с блажна боя или 10% разтвор от меден сулфат при зимната резитба. Химическата борба се води най-често чрез пръскане с 1% бордолезов разтвор или 0,3% шампион през есента и рано напролет преди разпукване на пъпките. При ранното кафяво гниене и съчмянката се налагат и предцъфтежни и следцъфтежни пръскания с препарати, които могат да се намерят в селскостопанските аптеки.
В случая със смолотечението при прасковата на нашата читателка най-вероятно се дължи на измръзване, което е често явление в посочения район.
Огненият пригор е бактериално заболяване и се разпространява много бързо. Само за една вегетация може да порази 60% от дървото. Възможно е и напълно да го унищожи. За първи път болестта е установена у...
Няколко дни след като мине цъфтежът на бамята, може да късате малките завръзи. Достатъчно е да са с дължина 3-5 см. В тази си фаза те притежават характерната консистенция и аромата на този зеленчук. В...
В края на юли или началото на август, ако забележите, че лехата, в която отглеждате арпаджик, започва да жълтее, не се страхувайте, че е нападнат от болест. Това показва, че вегетацията на арпаджика ...
Вкоренените лозички се изваждат от вкоренилището в късна есен и до настъпването на студовете не остава много време да бъдат засадени на новото им място. Затова обикновено се налага повечето от тях да ...