Градина » Основни правила за съхраняване на плодовете

 Основни правила за съхраняване на плодовете

Овощните дървета са отрупани с плодове, но важно е да има и за зимата. Как ще ги съхраним при домашни условия зависи от нас. Още отсега трябва да огледаме помещението, в което ще ги оставим да лагеруват.
Преди да внесем плодовете е необходимо да почистим основно мазето, а също и етажерките, сандъчетата и другите поставки, на които ще ги наредим. Към водата за измиване се поставя дезинфекционно средство, но то да е без мирис. Добре е да боядисате цялото помещение с варно мляко. След дезинфекцията, проветрете много добре, за да не остане никаква миризма.
За складиране на плодовете за зимата, помещението трябва да е хладно, но да не замръзва, както и да има възможност да се проветрява. Всички прозорци или отвори за проветряване трябва да се затварят плътно и лесно да се отварят. Въздушната влажност е от значение за доброто съхранение.
За лагеруване на плодове най-често се използват мазетата. Добре е те да са снабдени с каменен под, който може да се навлажнява, отколкото с дървен. Най-подходящата температура за запазване на плодовете е между 1 и 6 градуса. Топлината ускорява зреенето на плодовете и те няма да могат да дочакат в добро състояние Коледа.

Не смесвайте със зеленчуци

Когато зареждате мазето с плодове за зимата, не слагайте зеленчуци или картофи при тях, защото те имат способността да поемат миризмата им и тогава ще променят вкуса си. Ако в помещението има свободно място, приберете само консерви. Ниските температури са подходящи за тях. Високата влажност на въздуха не вреди на бурканите. Обраните ранни плодове с ограничена трайност не слагайте в помещението за съхраняване на плодовете за зимата. Възможно е да внесат и причинители на болести и неприятели.
За да се запазят по-дълго плодовете, много важно е и да са обрани в най-подходящия момент. Ако берете по-рано, тогава могат да се появят болести. При късната беритба на плодовете пък значително се понижава тяхната съхраняемост, нараства чувствителността им към гниене и някои физиологични болести, които са свързани със стареенето на плодовете, увреждане от ниски температури при съхраняването и др. Затова берете плодовете в подходящата за тях беритбена зрелост.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Акалифата цъфти през цялата година

Акалифата (Acalypha) е от цветята, които грабват от пръв поглед. Родът е многочислен и включва около 450 вида от семейство Млечки. Всичките произхождат от тропиците на Индия и Полинезия. Най-популярна...

Подгответе дръвчето за присаждане

Определените за преприсаждане овощни дървета трябва да бъдат подготвени. За целта предварително се прави подходяща резитба в короната. В хармонично изградените задачата е лесна: под формата на условна...

Използвайте за подложка махалебката

Махалебката, песъкиня дива череша (Prunus mahaleb L.) е едър храст или дърво от сем. Розоцветни. Разпространена е в Централна, Източна и Югозападна Европа, Кавказ, Средиземноморието, Югозападна Азия. ...

Не разваляйте вкуса на картофите

Кулинарните качества на картофите включват такива показатели като разваримост, окраска на месото, вкус, форма на клубените. Физическите и химическите изменения, които идват от кулинарната обработка на...

Начало