Градина » Червеният пипер има много врагове

 Червеният пипер има много врагове

Няколко вида молци са изкушени от червения пипер. Молецът по сушените плодове, който напада също ядки, зърно, семена, хлебни изделия, сушени билки силно вреди на подправката. Дребната пеперуда е оцветена характерно. Основната половина на предните крила е светлосива, останалата - бронзово-червена. Задните крила са светлосиви. Напълно развитата гъсеница е дълга 17-18 мм, обикновено е сламено-жълта или зеленикава. Какавидата в началото е бяла, после става кехлибарено-жълта.
Сивият брашнен молец обикновено напада брашно, зърнени храни, трици, тестени изделия, но не прощава и на червения пипер. Предните крила на дребната пеперуда са тъмносиви, задните - по-светли. Възрастната гъсеница е бяла или кремаво-розова,18-19 мм дълга. Какавидата е бяла, по-късно става кафява.
През деня молците се крият. През нощта се активизират и снасят малки, бели, овални яйца, които залепват. Излюпените гъсеници се изхранват и развиват в червения пипер. Гъсениците на сивия брашнен молец правят характерни сбити топчици, увити в пая-жинни повлекла, заради тях брашното и подправката не стават за консумация. И двата вида молци зимуват като какавиди или напълно развити гъсеници по стените, в ъглите на таваните, в килерите и шкафовете. В отопляваните помещения развиват няколко поколения.
Друг опасен неприятел е хлебният бръмбар. Дребното насекомо (2-3 мм дълго), светло или тъмнокафяво на цвят, напада голям брой хлебни изделия, зърнени храни, дори книги и документи. Ще разберете, че се е появил по многобройните малки, дълги дупчици, през които бръмбарите излизат. През годината развива няколко поколения.

Горещата фурна мори молците

Червеният пипер се разстила в плитка тавичка на тънък пласт, ако е сбит, леко се натрошава, пресява се, за да се отделят паяжинните топчици и се оставя един час във фурната при 50-55°С. Най-устойчиви са яйцата и по-сигурно е, ако след десетина дни третирането се повтори. Пиперът в началото ще избледнее, но по-късно ще възстанови цвета си. Вкусът си остава същият. Не бива обаче да се повишава температурата над посочените градуси, за да не се препече пиперът. От време на време може леко да се разбърка.
Но подправката може да оставите в хладилниците и фризерите при минус 10°С в продължение на пет-шест дни. Ако след изваждане е навлажнен, трябва да се изсуши добре, за да не мухляса.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Не всяка пръчка става за калем

Не след дълго ще настъпи времето за присаждане на овощните дръвчета. Дотогава трябва да си осигурите и калеми, от харесалите ви сортове. Не се втурвайте слепешката. Преди всичко уверете се дали наисти...

Ягоди в оранжерия – защо не!

У нас са правени много експерименти за отглеждане на ягоди в култивационни съоръжения, но още не са малко любителите, които не се страхуват да опитат. Полиетиленовите оранжерии и тунелчета акумулират ...

Сиво гниене по гроздето

Вегетацията на лозата е към своя край и най-опасните болести за нея, каквито са маната и оидиума, вече не могат да нанесат значителни поражения. Гроздето обаче продължава да страда от сивото гниене. ...

Размножаване на рози чрез зелени резници

Известно ми е, че от отпадалите клонки по време на резитба може да се вземат части и да се вкореняват. Но когато този момент е изпуснат, може ли да се използват новопокаралите клонки и ако е възможно,...

Начало