Градина » Не бързайте с отзимяването на декоративните растения

 Не бързайте с отзимяването на декоративните растения

Градините ни са пълни с неустойчиви на мразовете декоративни растения. За успешното им презимуване те биват укривани с изолиращи ги от студа материали. Сред тези видове са рододендроните, лагерстремията, цеанотусът, будлеите, вечнозеленият чашкодрян и други предимно вечнозелени декоративни растения. Тези видове, както и чайно-хибридните и други топлолюбиви рози се нуждаят от изкуствена ефективна защита през зимата. С изолационни материали взависимост от степента на студоустойчивост декоративните растения се обвиват изцяло (лагерстремия, рододендрон и др.) или пък частично. С шума се покрива хортензията. С натрупване на пръст около растенията се зазимяват розите. Със смърчови клонки се предпазват листата на вечнозелените растения от измръзване и от настаняването на мишки.
Голямо значение има и правилното определяне на времето за отзимяване. Ако това се направи по-късно от нормалното, има опасност от забавяне на развитието на растенията, ако пък избързате, то може да застрашите видовете от измръзване при повратни студове. Самото отзимяване на храстите, розите и отчести цветята става ръчно. Стопаните трябва да имат малки мотички, с помощта на които да се маневрира при отзимяването на растенията. Материалите, с помощта на които се зазимява, се събират и да се надробяват и смилат за подготовка за наторяване.
Отзимяването се прави съответно за по-студените райони в началото на април, а в по-топлите – в началото или средата на март. Отзимяването на розите става в периода от 15 март до 15 април. За тях са особено опасни късните пролетни слани, затова бъдете внимателни.
Често се налага и отзимяване на някои цветни култури. Това става с помощта на гребла, с които много внимателно трябва да се работи, за да не се счупат цветните филизи. Събраните покриващи материали трябва да се използват за направа на компост.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Кога да бутилираме бялото вино?

Съгласно науката бялото вино е готово за бутилиране след около шест месеца, съхранявано в дъбови бъчви. Така то съзрява по-бързо от червеното вино, за което е необходимо най-малко 18-20 месеца. Бути...

Как да отгледаме овошка от семка

Ако искате да си произведете семеначета, които ще използвате за подложки при присаждането на плодни дръвчета, трябва първоначално да стратифицирате семената. Това е необходимо, за да могат да узреят с...

Как да спасите удавеното растение

Заливането на почвата е най-честата причина за гибелта на стайните растения. Най-добре е от всичко да не допускате това, но веднъж случи ли се, ще ви кажем как да се справите с това. Стъпка 1: Ако с...

Съберете семена от собствения бостан

Мнозина градинари вече отгледаха прекрасни дини и пъпеши. Разбираемо е, че искат и догодина да имат от същите сортове. От кой обаче точно плод да вземат семе? Задължително се избират най-типичните за ...

Начало