Градина » Как да се избавим от мъхнатия бръмбар?

 Как да се избавим от мъхнатия бръмбар?

Това досадно насекомо се храни с цветовете на много растения, предимно овощни видове – ягоди, череши, ябълки, круши, кайсии, праскови и т. н. Не прощава на зелето и другите кръстоцветни растения, може да се види как унищожава ресата на лозата, цветовете на лалетата, гладиолите, розите и други украсни видове.
Мъхнатият бръмбар (Epicometis hirta) развива едно поколение годишно и зимува като възрастно насекомо в почвата. Той има слабо удължено тяло с очертания, долижаващи се до правоъгълната форма. На дължина достига до 10 милиметра. Покрито е с жълти космици, откъдето идва и името му. При раздразване отдела жълта течност със силна неприятна миризма. Със затоплянето на времето се активизира и се храни с цветовете на глухарчето, на върби, тополи, трънкосливи и други рано цъфтящи растения. Започнат ли да цъфтят овошките, прехвърля се на тях. Това е и периодът на най-масовото му появяване. Храни се с нежните тичинки и плодници на цветовете и така ги унищожава без да успеят да образуват завръз. Нагризва също венчеллистчетата и младите зелени листа, а на черешите, сливите и прасковите напада и завръзите.
Борбата срещу този неприятел не е лесна. Трудността идва от там, че се налага да се пръска по време на цъфтежа, а това е опасно за пчелите и другите полезни насокеми. Добри резултати се получават, когато се пръска във фаза цветен бутон и летежът на полезните насекоми в овощната градина не е активен. По-важни са някои агротехнически мерки и преди всичко дълбоката обработка на почвата през есента. По време на цъфтежа може да се стръскват клоните и падащите бръмбари да се събират върху брезент или платно от друг подходящ материал.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Отстранете върха на стайния лимон

Като стайна култура лимоните се отглеждат ниски. Основният летораст се почиства от странични разклонения на височина 15-20 см, а когато достигне 30 см неговият връх се пензира. С цел формиране на коро...

Захванете си азалия от резник

Размножаването на азалията става чрез резници. Най-подходяща почва е хвойновата, която се използва без специално приготовление. Такава почва се проветрява добре и не задържа излишна влага. Азалията им...

Доведете краставичната трева в кухнята

Борагото (Borago), известно още като краставична трева, се отглежда предимно в Западна Европа като зеленчуково (младите листа на растението се използват за салата), медоносно и декоративно растение. Р...

Моркови за зимнина се сеят сега

Ако сте засяли ранни моркови, използвайте ги в кухнята, докато можете. За приготвяне на туршии или съхраняване в прясно състояние няма да станат – ще загрубеят от летните горещини. За зимнина морковит...

Начало