Градина » Бяла ръжда по черешата

 Бяла ръжда по черешата

Цилиндроспориозата, известна още като червени листни петна, кокоминоза и бяла ръжда, е икономически най-важната болест по черешата и вишнята не само в Кюстендилския район, но и в останалите райони на страната, където се итглеждат тези овощни видове. Болестта се причинява от гъба, която напада листата, листните и плодни дръжки и много рядки плодовете. По горната повърхност на заразените листа се появяват дребни кафяво-червени петна с кръгла или неправилна форма. При влажно и дъждовно време върху долната повърхност на листата се образуват изобилно бели купчинки от спори, откъдето идва и едно от наименованията –бяла ръжда. През отделни години силни повреди от цилиндроспороза наблюдавеме и по дръжките на плодовете, особено при вишневият сорт „Сенчеста морела”.
Силно нападнатите листапожълтяват и окапват, а плодовете със силно заразени дръжки остават дребни. Цилиндроспориозата може да причини обезлистване още приз първата половина на юли, а това води до отслабване на дърветата или при по-ниски температури през зимата те измръзват.
Гъбата , която причинява цилиндроспориозата, зимува в заразените окапали листа. През пролетта узряването на зимните спори обикновено съвпада с появата на първите листенца. Най-подходящи условия за развитието на болестта се създават при влажно и дъждовно време.
Борбата срещу цилиндроспориозата трябва да се води в две направления - да се намали източникът на зараза и да се предпазят или лекуват дърветата. Зимуващата зараза в големите овощни градини може да се намали, като през есента окапалите листа се заорават. При единични дървета в дворовете и вилните места трябва да събирате окапалите листа и да ги унищожавате. За да опазите дърветата от болестта, необходимо е да пръскате от 1 до 4 пъти -първото пръскане направете след цъфтежа, и по-точно след окапване на венчелистчетата, а останалите през интервал от 10-14дни. При допускане на зараза през пролетта и при влажно време през лятото се налага да пръскате още веднъж след беритбата на плодовете.
В борбата срещу цилиндроспориозата по черешата и вишнята много добри резултати се получават от фунгицидите: Делан 700ВДГ- 5, Силит 40СК-15, Флинт макс ВГ-3, Фоликур 25ВГ-7.5 г. Дозите са дадени в мл или г за 10 литра вода.
Пръсканията срещу цилиндроспориозата могат и трябва да се съчетаят с пръсканията срещу черешовата муха, черната черешова листна въшка и листогризещите гъсеници.

Автор: Лили Петрова

Представяме Ви:

Как ще берете три пъти повече малини!

На много градинари е познато - ако малиновите насаждения не дадат реколта, махаш с ръка и изрязваш злощастните храсти наесен. Затова пък на следващата година оцелелите филизи ще дадат супер-реколта! ...

Лесен начин за размножаване на лимона

Читателят на Вестник за градината - Георги Бойчев споделя свой ефективен и лесен метод за размножаване на лимона. След като сте си избрали сорт плододаващ лимон, рано напролет, щом започне активн...

Все още можете да засеете моркови

От пролетта до късна есен може да получаваме от морковите богатството на каротин (6-11%), въглехидрати, протеин, витамин Си други ценни съставки, полезни особено за децата. А в градината зеленчукът се...

Защитете дафината от студовете

Дафината или лавровото дърво ( Laurus nobilis) е типично за Средиземноморието. То е вечнозелено, като листата му живеят почти три години. Расте като изправен храст, но може да се превърне и в средно г...

Начало