Градина » Погрижете се за тиквите

 Погрижете се за тиквите

Пазарите вече са отрупани с огромни тикви като каляски. Печена или варена, във вид на разнообразни сладкарски изделия, през зимата тиквата ще е на всяка трапеза. А плодове с причудливи форми са най-атрактивната есенна украса за всеки дом.
У нас за храна се използват предимно кестенката и мускатната (цигулкообразна) тиква. Плодовете са с ценни хранителни качества - въглехидрати, белтъчини, минерални соли, витамини (витамин С, каротин, В1, В2, РР). Тиквите с оранжева и яркожълта месеста част са по-богати на каротин. В мускатната провитаминът е повече, отколкото дори в морковите.

Не отстъпва на картофа и моркова

По хранителност тиквата се изравнява с картофа. Незначителното съдържание на целулоза и на органични киселини в нея помага да се включи в диетата при някои болести на стомашно-чревния канал. Тя подобрява работата на червата и действа слабително. Високото съдържание на калий и доброто съотношение с натрий я прави подходяща за засилване на диурезата при болести на бъбреците и пикочния мехур, съпроводени с отоци. Заради лесната й усвояемост от организма се препоръчва при оздравяващи и възрастни хора.
Ценна храна са и тиквените семки. Те са изключително богати с белтъчини и мазнини, с ненаситени мастни киселини. По съдържание на лецитин се нареждат след най-богатите с това съединение храни - яйцата и мозъка. Всички, които се нуждаят (най-вече деца и възрастни) от пълноценни белтъчини и енергийни вещества, е добре да консумират тиквени семки. От тях се получава олио, което намалява нивото на холестерола в кръвта.

Узрелите се познават по мрежестата кора

Ето защо е добре да си запазим повече плодове за зимата. Тиквата е силно топлолюбиво растение и затова не трябва да се оставя в градината, щом се понижат температурите. Първите слани попарват листата. Ако тиквите останат по-късно, по тях се образуват тъмни петна, откъдето започва и гниене. За съхраняване се подбират добре узрели плодове, откъснати с дръжка, без наранявания на кората. Узрелите се познават по това, че кората е покрита с мрежа от коркови образувания, а дръжките са вдървенели. Съхраняват се в мазе или други помещения. Подредете тиквите върху дървени греди, без да се допират. Подходящата температура е 10-12°С.

Замразена, запазва вкуса си три месеца

• Обелете и сварете в подсолена вода парчета тиква. Смачкайте до пюре и охладете при стайна температура. Поставете студеното пюре в пластмасов съд (например кутия от маргарин), но оставете 3 см празно пространство до капака. По този начин ще имате вкусен десерт до 3 месеца.
• Обелете тиквата и я нарежете на радиални парчета за печене. Опечете почти до пълна готовност, после охладете. Пакетирайте парчетата във фризерни пликове. Ще запазят вкусовите си качества 3 месеца.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Немезията цъфти цяло лято

Родът на немезиите начислява около 50 вида, разпространени в Южна Африка. Това са едногодишни и многогодишни тревисти растения или полухрасти. Стъблата им са изправени, разклонени, с около 30-60 см ви...

Идва време за сеитба на ранните патлаждани

За ранно полско производство на патладжан семената се засяват около 10 февруари в отопляеми култивационни съоръжения. Сеитбената норма е 6-8 г/кв. м. За предпочитане е редовата сеитба, като подготвена...

Пекан може да се отглежда и у нас

Пеканът принадлежи към семейство Орехови. Известен е още като „цар на орехите” и „маслен орех”. Плодовете му са изключително вкусни, сладки и високо калорични. Те съдържат 71% мазнини, 15% въглехидрат...

Прогонете косовете с огледала

Голям проблем за гроздовата реколта са косовете. Те могат така да изкълват плодовете, че нито едно зърно да не остане. Ще ви предложим начин, по който можете да ги изгоните от вашите насаждения. Вз...

Начало