Наричат го още аптекарски копър, влашки копър, мореч. Растението прилича на копъра, но и съществено се отличава от него. Копърът е едногодишен, с къси листни влагалища, а резенето е многогодишно или двугодишно, изправено и високо до метър-два. Листата му са с дълги улейовидни дръжки. Резенето има две разновидности. Едната е обикновената. Отглежда се за семена, които се използват за ароматизиране на храни. Другият вид е градинският, отглежда се като зеленчук. В основата на растението се образува удебеление, наричано кочанче. Тази разновидност на резенето е ценна диетична храна. Съдържа етерични масла, захари, нишесте, белтъчни вещества, витамин С, каротин. Има газогонно, пикочогонно, откашлечно и възбуждащо апетита действие. В свеж вид го употребяват като десерт, добавят го към салатите, задушават го.
Иска повече слънце
Резенето вирее на богати песъчливо-глинести почви, в райони с повече слънчеви дни в годината. Засява се напролет, когато почвата е добре затоплена, или предварително се отглежда разсад. Редовете да са на разстояние 40 см. Семената се заравят на 1-1,5 см дълбочина. След като се появят първите същински листенца, стръковете се прореждат на 20-25 см един от друг
Стъблата се загърлят, стават нежни
През вегетацията посевът се окопава и подхранва. Когато стъблата започват да надебеляват, леко се загърлят, за да се постигне нежност и сочност на месестите удебеления. Прибира се, когато кочанчетата станат едри като ябълка. Листата се изрязват на височина 15-20 см.
Отпадналата зелена маса е добра храна за животните. Там, където есента настъпва рано и зимата е студена, растенията се откопават с буца пръст и се заравят в парник.
Вкоренените резници от културни сортове лози или т. нар. лози на собствен корен трябва да се преместят на мястото за засаждане веднага след приключване на вегетацията през първата година от вкореняван...
Обикновена практика е любителите да засаждат ягодите след листопада, когато и овощните дръвчета. Дотогава не търсят ягодов разсад и производителите, естествено, не го предлагат. Но да се засаждат ягод...
С нарастването на ствола на овощните дървета при много от тях кората се напуква. Това е неизбежно. Напуканата кора е убежище на много неприятели. Там те запазват зимните си форми и напролет се разпрос...
Много внимателно трябва да избирате растенията, които ще засаждате между овошките. От т.нар. подкултури бобовите са най-подходящи да растат под дърветата. Освен че бързо освобождават мястото, те обога...