Тиквичките, засадени през май, са вкусни и предпочитани, но през есента са любим зеленчук. Те са ценна и диетична храна. Възможно е да се отглеждат като втора култура на освободените площи от ранни домати, картофи, зелен грах, зелен фасул.
Важно условие за равномерно и дружно никнене на семената е осигуряването на почвена влага. Затова преди сеитбата трябва обилно да полеете браздите, в които ще правите гнездата. Може да дъждувате. Тиквичките се засяват на междуредия 90-100 см, а в реда - на 50-60 см, в гнездото се пускат по 2-3 семена на дълбочина 3-4 см. Семената се покриват с навлажнена и рохкава почва, което им осигурява да поникнат бързо.
През вегетацията трябва да се полива редовно, преди поникване е добре да се дъждува. Когато растенията са с 1-2 същински листа в гнездото, се оставя само едно.
Оглеждайте дали ще се появи белокрилка, листни въшки, брашнеста мана. Ако забележите мозаично прошарване по листата, това е вирусно заболяване - отскубнете болните растения.
Когато се покажат първите цветове, подхранете с амониева селитра и суперфосфат при навлажнена почва. По-късно наторете още 1-2 пъти с амониева селитра или с оборски тор, който е поставен в поливната вада.
Когато плодовете нарастват, поливките се увеличават. Своевременно се отстраняват разклоненията (колтуците), както и най-ниските листа.
Сега, през есента, салатата идва като предкултура в пластмасовата оранжерия. Растението обича умерените температури, студоустойчиво е и се развива бързо при условията на по-късия есенен ден. Може да и...
Едно от най-важните задачи при отглеждането на американска боровинка е през летните месеци да мулчирате околостъблената чашка с почистен угнил боров тор (от борови иглички), дебелината на покривния пл...
Директното засаждане на лози е известно още под името "засаждане на неприсадени вкоренени лози" или "засаждане на лози на собствен корен". То може да се извърши по два начина - чрез засаждане на вкоре...
Съгласно науката бялото вино е готово за бутилиране след около шест месеца, съхранявано в дъбови бъчви. Така то съзрява по-бързо от червеното вино, за което е необходимо най-малко 18-20 месеца. Бути...