Градина » Тествайте виното преди да претакате

 Тествайте виното преди да претакате

Мнозина винари считат, че с преферментирането са си свършили работата. Точно тогава започват грижите за него, за правилното му бъдещо развитие. Първо винарят трябва да определи диагнозата му. Огледайте външния му вид, опитайте го на вкус и мирис и действайте. Пулсът на виното се определя по отделящите се все още мехурчета въглероден двуокис.
Започвате с излагане на непълна чаша вино при стайна температура. Ако то за 24 часа не промени цвета си, е показателно за евентуално бъдещо развитие на виното, без да се страхуваме от кафявото му пресичане, което е бъдещ недостатък и то може да се претака. Ако цветът му е променен в кафяво, прибавете му 6 %-на серниста киселина в доза 1 г на литър при добро разбъркване. То ще помогне за отстраняването на този недостатък. С това претакане при добро проветрение ще излети въглеродният двуокис и така ще се улесни падането на дъното на бъчвата на чуждиците, постъпили в ширата с гроздето - семки, люспи, прашинки кал и други. Погрешно се счита, че образуваната утайка, хранела виното. Напротив! Тя бързо ще му придаде неприятния привукс на сероводород, който се отстранява трудно и бавно.
Преди да преточите виното, проверете какво е състоянието на бъчвата, в която ще го прелеете. Ако има дъх на мухъл или дървен привкус, погрижете се за отстраняването им. Бъчвата трябва да се напълни догоре, за да не заболее младото вино от опасните цветясване и вкисване. Лекуването му е почти изключено.
Предварително дегустирайте виното и ако има резливост, изчакайте да приключи тихата ферментация. Тя е последният етап при приготвянето на виното. Ако чувствате неприятен, кисел вкус, това показва, че гроздето не е било добре узряло и съдържа повече ябълчена киселина, която му придава вкус на чепка и зелено. Този недостатък се оправя трудно. Може частично да го предотвратите чрез излагане на виното на студ, който довежда до изкристализиране на киселината под формата на калиев битартарат (винен камък, тригия).

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Приберете летния чесън

Летният чесън, чиито луковици се съхраняват през зимата чак до пролетта, става готов за прибиране някъде през първата половина на юли. Вие не се ръководете от календарни срокове, защото може да се слу...

Лимонът се пресажда напролет

Пресаждането на лимона се прави според развитието му веднъж на 2-3 години. Колкото е по-старо растението, толкова по-рядко се прави това. Най-доброто време за пресаждане е пролетта. Възрастта на лимон...

Завъдете си арония от семка

Аронията е малко познат у нас плод, но в последните 3-4 години се наблюдава значителен интерес към това растение. Тя е храст, достигащ височина 2,5 – 3 м, с лъскави, неназъбени листа. Плодовете му са...

Палма се захваща от семка

Основният начин за размножаване на палмите е чрез семена. При отделните видове срокът за поникване е изключително разнообразен. За едни може да е 14 дни, а за други - до 4 години. В периода от 1 до 5-...

Начало