Градина » Заемете се с бялата овощна пеперуда

 Заемете се с бялата овощна пеперуда

Бялата овощна пеперуда (Aporia crataegi) е доста голяма. При разперени криле достига до 5-6 сантиметра. Крилете са бели с характерни черни жилки. Пеперудите летят от началото на юни и се хранят с нектар на цъфтящата по това време растителност. Снасят яйцата си по листата на дървета. Излюпилите се от тях гъсенички оплитат горната страна на листата с бяла паяжина и под нея започват да се хранят. Повредите по това време обикновено са незначителни, но са много опасни за младите дръвчета. По късно гъсеничките си устрояват зимно гнездо, като увиват лист и го оплитат в паяжина. Листата наесен окапват, а гнездата остават на клонките, към които здраво са прикрепени. Към края на март презимувалите гъсеници се вгризват в пъпките, а по късно унищожават и листата. При голямо намножаване на пеперудата (каламитет) дръвчетата може да останат напълно обезлистени.
Химическата борба с този неприятел е възможна, но тя се извършва при нужда (когато е надхвърлен икономическият праг на вредност) с пролетни пръскания след раздвижването на гъсениците и по указания на местните растителнозащитни служби. Най-добрият начин сега е изрязването на клонките с гъсенични гнезда и изгарянето им.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Ремонт на домашната морава

През март и април е необходимо да се извършат ремонтни работи на тревната площ в случай на следните повреди: Изчезнал тревен чим - площта отново се изорава или фрезова, наторява се и семената се зас...

Еленови рога в кошничка

Сигурно сте виждали как от малка висяща кошничка стърчат мощни зелени еленови рога. Това е забележителната папрат платицерум (Platycerium) - най-едрата, най-необикновената и най-красивата от папратите...

50% повече бостан, ако поливате капково

Дините и пъпешите съвсем неикономично изразходват водата от листата. За да се получат добри добиви, бостанът има нужда от поливане. Обикновено става по два начина -гравитачно и капково. При гравитачно...

Избавете се от калта във виното

След приключване на бурната алкохолна ферментация във виното протича и тиха и виното започва спонтанно да се избистря. На дъното на съда се образува различна по обем утайка, която повечето стари винар...

Начало