Градина » Борбата с крушовия пъпкопробивач се провежда сега

 Борбата с крушовия пъпкопробивач се провежда сега

Крушовият пъпкопробивач е най-уязвим през септември, затова борбата с него се повежда през този месец – най-късно в началото на октомври. Това е така, защото начинът на живот на този неприятел е малко по-особен. Крушовият пъпкопробивач представлява малко бръмбарче (до 5 мм) с хоботче. Женската снася яйцата си в цветните и листните пъпки на крушата и по-рядко на ябълката. Ако сте видели по отглежданите от вас круши пъпки, които не са се развили, възможно е да са поразени от този неприятел. Излюпилите се гъсенички са ги изяли отвътре. През май, вече превърнали се във възрастни насекоми, те нападат листа и пъпки и така до настъпване на лятото, когато се скриват по кората на дърветата за летния си сън. През септември се събуждат, хранят се и към края на месеца започват да се размножават. Това е моментът за борба. Ще установите дали има смисъл, ако постелете платно под крушовото дръвче и енергично го разтърсите. Бръмбарчетата падат. Просто ги унищожете. Ако са много, сигнализирайте на растителнозащитните органи в района.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Гъстите лехи повече страдат от болести

В справочниците пише: Правилно подреждайте зеленчуковите посеви. Но не е обяснено как се прави това. Много често градинарите се провалят при отглеждането на много зеленчукови култури именно заради пре...

Боровинките да гледат на юг

Американската боровинка стана хит сред любителите градинари. Тези, които са пропуснали да си засадят растение през есента след листопада (втората половина на октомври), могат да го направят и сега, в ...

Не закъснявайте с разсаждането на карфиола

Карфиолът е взискателен към условията за отглеждане. Най-добре се развива при температура 14-18 градуса от началния растеж до образуване на главите. При настъпване на горещините (28-30 градуса) главит...

От какво зависи вкусът на картофите

Кулинарните качества на картофите включват такива показатели като разваримост, окраска на месото, вкус, форма на клубените. Физическите и химическите изменения, които идват от кулинарната обработка на...

Начало