Градина » Съвлак тормози лозя и овошки

 Съвлак тормози лозя и овошки

Съвлакът се нарича още поветица, повитица, свлак, телеграфче и бяла рокличка. Ботаническото наименование е Convolvulus arvensis. Той спада към групата на кореново-издънковите плевели, извънредно упорити. Размножава се както със семена, така и вегетативно чрез спящи пъпки, които се образуват по корените.
Поветицата развива главен корен, който достига дълбочина 2 м. Образува и голям брой странични хоризонтални корени, те прехвърлят няколко метра дължина. На известно разстояние от главния корен хоризонталните корени се извиват надолу и преминават във вертикални корени. На мястото на извивката се образуват спящи пъпки, от които се развиват издънки и т.н., докато в почвата се оплете гъста мрежа.
В един декар площ, силно заплевелена с поветица, се съдържат милиони спящи пъпки. Този плевел може да заплевели всички културни видове. Най-благоприятни условия за развитие намира в окопните култури и трайните насаждения.
Основен механичен начин за борба е методът на изтощаването. Затова там, където се появи, овощната градина или лозето трябва да се окопава 5 до 7 пъти в един сезон.
Този метод е по-ефективен при основната обработка на почвата за пролетните култури след ранни предшественици. При сухо лято се извършват две обработки - подмятане на стърнището и ранна дълбока оран. Ранната дълбока оран изсушава част от кореновата система на плевела.
Химичната борба трябва да се съсредоточи при основната обработка на почвата, когато се внасят се подходящи хербициди – глифозат например.

Автор: Мария Манолова

Представяме Ви:

Все още можете да засеете моркови

От пролетта до късна есен може да получаваме от морковите богатството на каротин (6-11%), въглехидрати, протеин, витамин Си други ценни съставки, полезни особено за децата. А в градината зеленчукът се...

Как се прави ябълково вино

От плодовите вина най-разпространено е ябълковото вино. В по-големи количества то се произвежда в северните райони на Европа и по-специално в северната част на Германия, Полша, Естония и др., където е...

Приберете брюкселското зеле

Зелчетата на брюкселското зеле се прибират от октомври, та чак до студовете. В южните райони на страната - и през зимата. В промръзналите зелчета се увеличава съдържанието на захари, подобрява се и вк...

Синчец украсява празниците

Ако сте си купили луковици от синчец за засаждане в градината, можете да си оставите няколко, които да форсирате за Коледните празници. Ако пък нямате, то изкопайте няколко от лехата, но ги просушете ...

Начало