Градина » Използвайте бял синап вместо тор

 Използвайте бял синап вместо тор

Органичните торове правят почвата по-богата - това го знаят всички градинари. Но малцина от тях използват за подобрител в своя участък растения, макар че вече има доста информация за качествата на растенията, използвани за зелен тор.
Едно от тези растения е белият синап. Бързоузряващата едногодишна култура издържа на студ. Семената покълват при температура от -3 градуса. Пониците не загиват, дори ако закратко замръзнат до -5 градуса. Синапът може да се сее както в късна есен, така и рано напролет. Подходящо е да слага в лехите, след като те бъдат освободени от зеленчуците.
Резултатите са видими още на следващата година. В лехи, наторявани със синап, отлична реколта дават зеленият лук, репите, цвеклото и зелето.
Трябва да се знае, че от 55 до 70 дни са нужни от засяването до масовия цъфтеж. Това е най-добрата фаза за заораване на растението в почвата. При закъсняване може да се замърси мястото със съзрели семена.
Изследвания свидетелстват, че белият синап притежава добре изразени фитосанитарни свойства, способства за снижаване на зарази върху картофите. Разходите за отглеждане на зеления тор са 16-18 пъти по-ниски от разходите за подготовка, доставка и внасяне на оборски тор.
Не бива да се забравя и за това, че всеки път, когато вие внасяте оборски тор, в почвата попадат и хиляди семена от различни плевели. А белият синап притежава повишена конкурентноспособност и активно потиска развитието на повечето бурени.
Корените на синапа съдържат органични киселини, при взаимодействие с почвата те превръщат редица хранителни елементи като фосфор, калий от недостъпна в лесно усвояема от растенията форма. Освен това, корените на синапа сами са способни да поемат от почвата макро- и микроелементи, недостъпни за другите.
Зелената маса на белия синап може да бъде и добавка към храната на домашните животни.

Никне за три-четири дни

100-150 г семена са нужни, за да засеете 100 кв. м. Веднага след сеитбата почвата се обработва с гребло. Имайте предвид, че семената трябва да попаднат в достатъчно влажна почва. Ако времето е засушливо, след засяването трябва да се полее с пръскачка и за 2-3 дни лехата да се покрие с фолио.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Засейте топкарамфилa сега, за да цъфне догодина

Топкарамфилът е многогодишно цвете, но практиката е доказала, че е най-красиво, когато се отглежда като двегодишно – през първата година се получава разсад, а на следващата цъфти и радва с разнообрази...

Кършете лозите внимателно

Премахването на растящите върхове на леторастите заедно с 5-6 недоразвити листа се нарича кършене. То се прилага в почти всички лозарски райони у нас, но понякога неправилно, защото лозите се кършат ...

Добре е да знаете

Зеленчуковите култури поначало имат мощна коренова система, защото тя трябва да извлича от почвата много хранителни вещества. Все пак има култури с по-дълбоки и с по-плитки корени. В първата група с...

Как се размножава аронията?

Аронията може да си прихванете чрез семена, зелени и зрели резници, коренови издънки и присаждане. В практиката най-често се използва семенното размножаване. Производството на посадъчен материал чрез ...

Начало