Коледният кактус (Schlumbergera Hybriden ) произхожда от Бразилия и принадлежи към листните и разчленени кактуси. Независимо от името си цъфти не само около Коледа. При добри грижи той ще ви радва с богат цъфтеж три пъти в годината. Освен обичаното висящо растение, в последно време се предлагат и изправени стьбла. Това е облагороден сорт върху основообразуваща подложка.
Осигурете му почивка след цъфтежа
Подходящо за кактуса е светло или полусенчесто място. През летните месеци обаче растението предпочита да стои на открито. Справя се добре с нормалните стайни температури, но през есента и зимата е добре да стои на хладно (10-15°С). При температура над 22°С не се образуват цветни пъпки. През летните месеци се полива редовно с мека вода със стайна температура. По време на цъфтежа поливането се намалява. За да ускорите растежа на коледния кактус, от време на време торете с нормална пълноценна тор вместо със специалната тор за кактуси. След всеки цъфтеж растението се нуждае от почивка, която трае около 4 седмици. През това време се държи почти сухо. Щом се покажат първите цветни пъпки, започнете да поливате с повече вода. През март растението се пресажда и се слага на малко по-топло място.
Внимание! Щом се появят цветни пъпки, растението не се мести.
Размножаване
От многогодишните растения се отрязват листни резници. Мястото на разреза съхне в продължение на 8 дни, след което се засажда в субстрат с високо съдържание на торф
Малината е светлолюбива, но понася и частично засенчване. Насадена по границите на градината в един или два реда, изпълнява и ролята на жив плет. Тя може да вирее в цялата страна. Изисква обаче дълбок...
През последните две десетилетия основен дял от площта на средно ранните домати вземат нискостъблени (детерминантни) сортове. Те имат сравнително по-дълъг вегетационен период от другите зеленчуци -150-...
Сярата и сяросъдържащите фунгициди са класически средства за борба срещу брашнестите мани и ръжди. Ефикасни са и срещу някои други гъбни болести, но не действат срещу същинските мани. В тази група се ...
Този овощен вид е сравнително по-нов, но е познат още на старите гърци и римляни. В България бодливото грозде е пренесено от Западна Европа и днес има около 10 сорта. Плодовете са полезни при стомашно...