При стайно отглеждане лимоните се настаняват в компактни и удобни за пренасяне съдове. По тази причина растенията се формират с ниски стволове. Основният летораст се почиства от страничните разклонения на височина 15–20 см, а когато достигне 30 см, върхът му се пензира. След като узрее, се съкращава на 3–4 пъпки над изгладеното стъбло. От тези пъпки се развиват първоразредните разклонения. Те също се пензират и се съкращават, когато достигнат дължина 20 см, за да може да се предизвика образуват разклонения. Така се постъпва и по–нататък, докато се получат клони от четвърти разред. Тогава короната е изградена и дръвчето се оставя да плододава.
Преди да се изгради короната, плододаването затормозява растежа на лимона и затова появилите се цветни пъпки се премахват. Изграждането на короната при добре гледани растения се постига за две години. След беритбата на плодовете се премахват всички плододали малки клончета до основа и клонките със сухи върхове. Отстраняват се и силните клончета, които сгъстяват короната. Тези от тях, които не растат навътре, се превиват, за да се превърнат в плодни. Плододалите от върха дълги клонки се съкращават до неплододавала дървесина. Когато дръвчето се изтощи и прирастът му намалее, се прави силна резитба за подмладяване, която се състои в съкращаване на 1/3 от скелетните и полускелетни клони и прореждане на обрастващата дървесина.
От началото на октомври до средата на ноември е най-доброто време за засаждане ментата (Mentha piperita). Най-добри условия за предзимно отглеждане има в Южна България. Тази култура трябва да намери м...
Папаята (Carica papaya) представлява тревисто вечнозелено растение, достигащо височина при естествени условия около 1,5-6 м, в контейнер обаче е доста по-ниско. Стволът е единичен, не се вдървесинява,...
Най-благоприятна температура за прорастването на семената на краставиците е между 25-30 градуса. Последващият растеж и развитието на растенията протича и при 15 градуса. През първите две десетдневки с...
Зеленчуците са група култури, които се отличават с голямо видово и сортово разнообразие, имат различен по продължителност вегетационен период (от 50 до 150 дни), отглеждат се при 2 или 3 производства ...