Градина » Резитбата на малините започва посред лято

 Резитбата на малините започва посред лято

С повечето плодни дървета и храсти не е така. При малината се извършва веднага след прибирането на плодовете. Налагат я биологичните особености на малината. Изключение правят ремонтантните (два пъти плододаващи) сортове.
Малината дава плодовете си на двегодишни леторасти, които до есента загиват. Плодните пъпки по тях са били заложени през септември предната година. Това тъкмо ще става с израсналите през тази година, от които ще очакваме плод през идното лято. За да им осигурим нормално развитие и образуване на повече плодни пъпки, сега трябва да премахнем далите плод леторасти. От тях вече нищо добро не може да се очаква – могат да послужат само за развитието на болестите и неприятелите. Затова без каквото и да било колебание ги изрежете до основата. Направите ли това, значи сте направили много за поддържането на малиновите храсти. Но вие можете още. Никак няма да сгрешите, ако премахнете и млади леторасти, щом са хилави и лошо се развиват. Може и някои от нормалните, растат ли много нагъсто и взаимно си пречат. Премахвайте без жал и тези, които растат в междуредието. Това правете по време на обработките на почвата до настъпването на зимата. Така за пролетта ще ви остане само известна корекция на броя на запазените леторасти, ако е по-голям, и изрязването на върховете, които е възможно да са измръзнали, а ако не са, дават долнокачествени плодове.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

В южните райони баклата се сее преди зимата

Баклата е силно студоустойчива, с големи претенции към почвената и въздушната влага. Тези й качества позволяват да се засява и предзимно, най-добре в южните райони, където ще презимува успешно, рано н...

Растенията имат нужда от собствена територия

Хранителната площ на едно растение е онова пространство, от което то има нужда, за да се развива и да расте нормално. Определя се от произведението между вътрешноредовото и междуредовото разстояние. Н...

Пекан може да се отглежда и у нас

Пеканът принадлежи към семейство Орехови. Известен е още като „цар на орехите” и „маслен орех”. Плодовете му са изключително вкусни, сладки и високо калорични. Те съдържат 71% мазнини, 15% въглехидрат...

Познавате ли сорта Перла

За удобство любителите лозари най-често наричат Перла унгарския сорт Перл дьо Ксаба. С такова има обаче може да се похвали и българският сорт Черна перла. Перл дьо Ксаба е изключително ранозрял. Пр...

Начало