Градина » Хубавата анасонлийка е двойно препечена

 Хубавата анасонлийка е двойно препечена

Веднага трябва да се изварят ферментиралите плодови каши. Ако се забавите много, е вероятно да вкиснат или да плесенясат, а алкохолът ще излети. Обикновеното алкохолно съдържание на този материал е 3-4 градуса в 1 кг (литър). Тази ракия най-често има 38 градуса алкохол. В практиката погрешно се счита, че колкото е по-силна плодовата ракия, тя е по-качествена. Високоалкохолните плодови ракии скриват, макар и временно, специфичния си аромат.
За да е качествен продуктът е много важен начинът на дестилацията. Казанът, в който се поставя материалът, трябва да се почисти и измие добре. Ако предишната плодова каша е била дефектна качеството на новата ракия няма да е добро.
В случай че кашата е прекалено гъста се разрежда с вода. Иначе ще стане нагар. Нивото на материала трябва да е с 15-20 см по-малко от вместимостта на казана. Иначе при завирането частици от кашата ще отидат в охладителя, там се втечняват и преминават в ракията.

Първата огнена вода не е за пиене

След около час ще потече течност от охладителя, тогава се отделят първите 1-2 литра. Тази ракия е с неприятен вкус и аромат, съдържа повече метилов алкохол. Погрешно се счита, че първакът е силен на алкохол. Първотокът не бива да се консумира, с него се правят разтривки. По-нататък изваряването продължава при по-слаб, умерен огън.
Междувременно се следи температурата на изтичащата ракия да не е над 20 градуса. Заедно с това напитката периодично се опитва. Щом се долови кисел и неприятен вкус, ракията се отделя. Най-често това става около 35 алкохолни градуса. Тогава загряването се усилва, за да приключи по-бързо изваряването. Последната фракция са патоките, които се събират отделно. Не се препоръчва да се смесват с готовата ракия. Първотокът и патоките се събират и се изваряват отделно. Те не могат да се използват и за коригиране на алкохолния градус на готовата ракия. За тази цел е меката питейна вода.

Грам анасон на алкохолен градус

През този сезон може да се приготви лесно и анасонлиика плодова ракия. Тя обаче се изварява втори път, като се прибавят и семена от анасон (резене). При влагане в казана ракията се разрежда с вода до 30 градуса алкохол. Дозата на анасона е 1 г за всеки алкохолен градус. Нормално се приемат 2-3 кг за 100 литра. През време на дестилацията водно-алкохолните пари извличат етерично масло от анасона, което придава специфичния вкус и аромат на тази ракия. Тук също е задължително да се отделят първакът и патоките. Този начин за приготвяне на анасонлиика се нарича "топъл". При "студения" е по-бързо и лесно, ароматизира се с анетол. Под 0 градуса той кристализира на малки бели плочици, а при при 23-25 градуса се стопяват. За анасонлийката се използват 20 г за 100 литра. Анасонлийката прилича на мастиката. Анасоновото масло има двойно действие - възбудително и успокоително. Употребява се при болки на стомаха, спазми в червата, задух, кашлица, пресипналост.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Загрибете лозята

Загрибването се извършва късно през есента, обикновено след листопада с цел да се предпазят от измръзване лозите през зимата. При прилагане на системата Гюйо преди загрибването се извършва есенна рези...

Как се размножава фисташката

Фисташката, известна още като шам-фъстък, е сухоустойчиво растение и се развива добре в райони с годишна сума на валежите от 200 до 400 мм. Изисква топло лято с температури до 40° С и средни температу...

Погрижете се за почвата около фиданките

Грижите за овощните култури продължават и след прибиране на плодовата реколта. Отглеждани в продължение на по-дълъг период от време на едно и също място, овощните видове ежегодно трябва да се подхранв...

Вируси могат да унищожат овошките ви

Повредите от бактериални, вирусни и фитоплазмени болести при новозасадените овошки могат да провалят 70, дори 90% от реколтата. Докато овощарите са запознати с предпазните мерки и с лечението на бакте...

Начало