Тези плодове носят още наименования: питая и ягодова круша. Съвременният ареал на разпространение и отглеждане обхваща практически всички страни от тропическия пояс. През последните години са получени успешни резултати от отглеждането на тези плодове и в Израел. На европейския пазар плодовете от питахая се осигуряват от Колумбия - най-големият производител, както и от Гватемала, Мексико и Никарагуа.
Растението питахая е в групата на кактусовите, но се причислява към рода Hylocereus. Плодовете са с овална или яйцевидна форма, дълги са 9-10 см и широки 5-6 см. Тяхната маса се колебае между 125 до 250 г. Има две форми питахая: жълта и червена. Заради месестите израстъци плодовете от жълтата форма напомнят по своя външен вид на кактусите, при които отсъстват бодли. В действителност бодли по плодовете е имало, но те са били отстранени старателно още в насаждението. Месото е бяло, сиво до светлосиво, желеобразно и съдържа голям брой ядивни семена с черен цвят. Вкусът е освежаващ, кисело-сладък с фин характерен аромат. Плодовете от втория тип са гладки и с равна повърхност, червени или виолетови на цвят. Бодли при тази форма няма. Плодовото месо е също с червен или виолетов цвят. Ароматът в сравнение с жълтата форма е по-слаб.
Плодовете се използват за храна в свеж вид като десерт, прибавени към плодови салати и като гарнитура. Преработват се и в сокове, джем и мармалад. Подобряват храносмилането. При обикновени условия могат да се съхраняват 7-9 дни, а при температура 5-7 градуса и относителна влажност 90-95% може да се запазят две-три седмици.
Панданусът (Pandanus) принадлежи към сем. Панданови и е едно от препоръчваните за култивиране в жилищни помещения растение. Почти всички пандануси са извънредно декоративни - с тесни, бодливи (подобно...
През май, някъде по-рано, някъде по-късно, плодовете на ягодите, отглеждания по традиционния начин на открито, започват да зреят. Подготовката за този момент трябва да започне отрано. Първата грижа сл...
Доматените растения се пикират при наличие на първа двойка и зачатъци на втора двойка същински листа (кръстосване). Пикирането се прави, за да се увеличи хранителната площ и обемът на въздуха. Вечерта...
Този интересен вид произхожда от семейство Droseraceae, а името на растението идва от гръцката дума drosera - роса, поради блестящите капки по листата, които приличат на утринна роса. Дросерата е хр...