Градина » Нова къпина от двора на приятел

 Нова къпина от двора на приятел

Ако имате намерение да направите голямо насаждение от културна къпина, на която хубавото е, че няма бодли, естествено е да потърсите посадъчен материал от разсадник. За любителски нужди обаче можете да се възползвате от храста в двора на приятел. Къпината много лесно се размножава чрез така нареченото върхово вкореняване. Нарича се върхово, защото къпиновите леторасти имат способността да пускат корени в зоната на връхните пъпки, когато попаднат във влажна почва.
Периодът, в който можете да вкоренявате по този начин къпина, е доста дълъг, някъде откъм края на април - началото на май до края на юли, но колкото по-рано, толкова по-добре. Начинът е много лек за изпълнение, успехът идва още с първите опити.

Ето как става

Избирате добре развит летораст от добре развит къпинов храст. В съседство с него изкопавате недълбока (около 8-10 см) ямка. За предпочитане е пръстта да бъде рохка и при всички случаи влажна. Това лесно се постига, предварително ще полеете, ако се налага. А за да стане по-рохка пръстта, може да я размесите чрез накопаване с прегорял оборски тор или угнила горска шума. Но към такава мярка ще ви се наложи да прибегнете само на терени с неблагоприятни почвени условия, на каквито рядко някой засажда културна къпина.
В оформената ямка положете върха на избрания летораст. За да го прикрепите здраво, предварително си направете чаталче от някоя клонка. След като заровите върха, грижата ви ще е само да проверявате от време на време влажността на почвата в зоната на вкореняването и да я поддържате умерена. Не след дълго се образуват корени и се появява новият летораст. Наесен вкоренената млада къпина ще отделите от майчиното растение и ще я засадите на желаното място.

Автор: Мария Манолова

Представяме Ви:

Заровете ябълките, за да ги запазите

Много градинари успяват да получат добра реколта от ябълки, а да ги запазят - не могат. Ако годината е била дъждовна и ябълките са поразени от болести и неприятели, такива плодове не бива да се оставя...

Запознайте се с дивия лимон

Дивият лимон (Poncirus trifoliata) е листопаден храст от семейство Седефчеви (Rutaceae). Единствен представител в рода си, студоустойчив е и се отглежда с успех в умерените ширини. Произхожда от Химал...

Ако ширата не ще да закипи

Не са малцина онези любители, които с гроздето от асмите или от малко лозенце правят опити да си приготвят домашно вино. Случва се обаче гроздовата каша да не ще да закипи, т. е да започне ферментация...

Палметите – дървета върху тел

Отглеждането на плодни дървета - палмети беше мода в нашето земеделие преди около 40-50 години. По това време голяма част от овощарите в Италия, Франция и други страни създадоха средно гъсти насаждени...

Начало