През последните години интересът към боровинката нарастна, защото плодовете и са богати на въглехидрати, органични киселини (лимонена и ябълчна) и пектинови вещества. Значителни са количествата на витамините А, В1, В2, Р, Е и на минералните киселини с калций, фосфор и желязо. От боровинката се правят чудесни сокове, сиропи, желета, конфитюри, дори вино. В Западна Европа и Америка този плод е изключително търсен и ценен.
Храстът обича кисели почви
Разбира се че може в дворната градина да си отгледате боровинка. Основно изискване при избора на място е влажността и киселата реакция на почвата, рН да е 3,8-4,5 KCL. Ако избраната площ не е достатъчно кисела, може да я подобрите. Година преди засаждането внесете сяра на прах в доза 25 г/кв.м. Мястото се обработва с права лопата на дълбочина 25-30 см. Предварително се тори 4-5 г/кв.м торф, обогатен с амониев сулфат, суперфосфат и калиев сулфат.
Засажда се през втората половина на октомври или в края на март и началото на април. Растенията да са на разстояние 2-2,5 м между редовете, а в реда на 1,30-1,50 м едно от друго и на 4-5 см по-дълбоко, отколкото са били във вкоренилището. За да се прихване по-добре, надземната част не се изрязва, а се оронват само пъпките. Около растението се притъпква и се налива обилно вода. Почвата се подържа чиста от плевели. През вегетацията се правят 3-4 окопавания на дълбочина 6-10 см в междуредията и 4-5 см вътре в реда. За да се подържа киселинността и плодородието на почвата, всяка година се подхранват с 20-30 г/кв.м амониев сулфат. Тори се през 3 години в междуредията с 80-100 г/кв.м амониев сулфат и 15-20 г/кв.м калиев сулфат и се окопава по-дълбоко – до 20 см. За подобряване реакциите на почвата се внася сяра на прах или борови иглички.
15 години на едно място
До третата година не се правят резитби. По-късно се изрязват само счупените, старите, сгъстяващите се и неправилно разположени клончета и клони. Един добре оформен храст трябва да има 6-9 основни клона на различна възраст. Боровинката може да се отглежда на едно място до 15 години.
Растенията раждат за пръв път на третата година, а в пълно плододаване встъпват към петата. Ранните сортове зреят през втората половина на юли, а късните – през август. При добри условия от един храст може да се набере до 10 кг плод.
Това заболяване се среща най-често по плодовете на доматите, пипера и патладжана. Засяга най-вече зелените доматени плодове, по върховете на които се образуват дребни воднисти петна. Впоследствие те с...
Стайните растения, които през лятото са били оставени отвън на терасата или в градината, трябва да се приберат вкъщи дълго преди появата на първите сериозни застудявания. Много от тях, например като к...
Не си губете времето за събиране на семена от това цвете. То наистина понякога дава и семена, но получените от тях растения не възпроизвеждат сорта. Различните естествени видове обички отдавна са прен...
Картофената нематода (Heterodera rostochiensis) е разпространена почти по цялото земно кълбо. В страните на Европа е проникнала доста отдавна и причинява големи поражения. Напада картофите, доматите, ...