Градина » Не забравяйте Карастоянката

 Не забравяйте Карастоянката

Различни съвременни ябълкови сортове се „кипрят” по пазарните сергии и купувачите ги приемат радушно. Но мнозина с тъга си спомнят и за отглежданите в недалечното минало, които носят аромата на детството. Модни увлечения ги изхвърлиха от промишлените овощни градини, макар че доста от тях имат качества, достойни за уважение. Сред тях е и сортът Карастоянка. Почти изчезнал от седемдесетте години на миналия век, той бе отново оценен и райониран преди двадесетина години. Похвално! Само дето занемареното ни промишлено производство на плодове не е в състояние да го възприеме. Затова пък любителят няма ограничения, още повече, че посадъчен материал не липсва.
Сортът Карастоянка носи името на Теню Карастоянов, който в средата на 19-и век донесъл калем от Одринско и го присадил на ябълково дърво в двора си в с. Крън, Казанлъшко. Други стопани вземали калеми от неговото дърво и така разпространили сорта, давайки и името му.
Плодовете на този сорт са средно едри до едри. Кожицата им е гладка, плътна, лъскава, жълтозеленикава до бледожълта с интензивна матова червенина. Карастоянка се числи в групата на сортовете с червени плодове. Плодовото месо е бяло, често с червеникави нишки под кожицата на силно обагрените плодове. То е плътно, сочно, крехко, слабо кисело, почти без аромат.
Едно от най-ценните качества на сорта е трайността на плодовете. Те узряват към края на септември и в началото на октомври, стават годни за консумация през ноември и се съхраняват при обикновени условия до края на март.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Дюля с форма на ябълка

Ароматните дюли са познати отпреди хиляди години, но въпреки това тази овошка не е широко отглеждана. У нас в дворовете се срещат единични дървета от местната ябълковидна дюля, която представлява инте...

Не засаждайте купения разсад веднага

Ако не закалите предварително разсада, после има голяма опасност растенията да загинат. Когато купувате готов разсад от пазара питайте продавача къде и как го е произвел. Не слушайте уверенията му, че...

Младото вино изисква специални грижи

Много стопани считат, че след приключването на бурната ферментация виното е готово за консумация. В младото вино обаче настъпват редица изменения, в които винарят може да се намеси сполучливо. След ...

Чрез филизене се регулира силата на лозата

Някои работи в лозето са направо задължителни, други в зависимост от климатичните особености на района, формировката на отглеждане или подобряване качествата на гроздето се правят по желание. Филизене...

Начало