Ранните сортове картофи се прибират през август-началото на септември. От прибраната реколта трябва да заделите клубени за посев през следващата година. Извадете ги от почвата предпазливо, тъй като кожицата им се бели много лесно. Сортирайте ги добре, като подберете леко просушени, средно едри, здрави, типични за сорта клубени. За 10 кв. м ще са ви необходими около 2.5 кг клубени.
Подгответе подходящо помещение - мазе, полузимник или друго, където температурата може да се регулира чрез отваряне и затваряне на прозорците и има добра вентилация. Освен това трябва да е тъмно, сухо, прохладно. Обеззаразете го като за целта може да ползвате и серни ленти.
Сортираните, подбрани клубени наредете не повече от 2 реда в дезинфекцирани плитки щайги. Наредете ги на стифове в най-тъмния ъгъл на помещението, където температурата ще е най-ниска и въздухът ще е подходящо влажен. Така клубените няма да започнат да кълнат без време.
Най-голямо значение за успешното съхраняване на картофите има температурата. В периода на дозряването им тя може да достигне до 14-15 градуса. Тогава дишането е интензивно и се отделя влага и въглероден диоксид. В следващите 2-3 месеца температурата се понижава до 5 градуса. Периодично преглеждайте съхранените клубени в щайгите и при загниване веднага отстранете заболелите. Така ще си осигурите семенен материал от ранни картофи за следващия производствен сезон.
Различни съвременни ябълкови сортове се „кипрят” по пазарните сергии и купувачите ги приемат радушно. Но мнозина с тъга си спомнят и за отглежданите в недалечното минало, които носят аромата на детств...
Ананасът е сред най-впечатляващите южноамерикански плодови култури, прекрачили Атлантическата водна шир и намерили широки обятия в Азия, Австралия и Европа. Той е дете на не особено приятни екологични...
Това може да постигнете, като ги отгледате под закрилата на полиетиленов тунел. Ще трябва само да използвате благоприятни за работа в двора дни, каквито не са рядкост през втората половина на февруари...
Предвидливите стопани, особено от по-топлите южни райони на страната, засяват грах през ноември. Вкусните зелени зърна ще станат готови още през май. По хранителност грахът е на едно от първите места ...