Градина » Баклата от зима се не плаши

 Баклата от зима се не плаши

Баклата е отколешен зеленчук, кйто напоследък сякаш излиза от употреба. Отбягвана от крупните производители, тя представлява кулинарен интерес на много любители, още повече, че се отличава с голяма хранителност. По съдържание на белтъчини превъзхожда фасула и граха. Особено високо е съдържанието на легумина, който е една от най-ценните форми на белтъчините. Ценно качество на баклата е, че става готова за консумация напролет преди зеления фасул. Така се удължава периодът на консумация на прясна високобелтъчна растителна храна.
Важна особеност на семената на баклата е, че могат да престоят дълго в почвата без да се повредят. Това дава възможност да се засяват непосредствено преди зимата и напролет със затопляне на времето да поникнат. Така баклата използва пълноценно влагата от зимните валежи в почвата и поливане почти не се налага. При пролетната сеитба това не е така, защото почвата трябва да е доста поизсъхнала, за да се обработва и засява. Младите растения издържат на повратните пролетни застудявания без особени повреди.
Ако и вие искате да отгледата бакла чрез зимен посев, най добре ще е да я засеете по бразди. Подходящото разстояние между браздите е 50 см. Семената се засяват по 4-5 в гнезда в основата на браздите от южната страна на дълбочина 5-7 см. Разстонето между гнездата е 30-40 см.

Автор: Величка Христова

Представяме Ви:

Разсадете късното броколи

Броколито е растение на хладния и влажен климат и затова късното производство е много подходящо за климатичните условия на страната ни. Както при останалите зелеви култури, качествена реколта се получ...

Пазете овошките от студовете

От това как се движат температурите през пролетта много зависи цъфтежът, опрашването и оплождането при овошките. У нас през зимата рядко хваща студ под критичните граници. През пролетта обаче често из...

От какво се нуждае калата?

Тъй като в стаята най-често се отглежда бялата кала, то тези правила са за нея. Почвата трябва да е тежка, но най-добре да е смес от градинска, хумус и торф в равни части. Не трябва да пресаждате...

Ранно кафяво гниене заплашва овошките

Ранното кафяво гниене е една от най-опасните и разпространени болести по овощните дървета. Напада и костилковите и семковите овощни видове. Най-големи повреди обаче нанася на кайсията, черешата, вишня...

Начало