Градина » Малки хитрости удължават живота на зеленчуците

 Малки хитрости удължават живота на зеленчуците

- За да съхраните по-дълго тиквички или краставици, ги поставете в полиетиленови торбички или емайлирани съдове и ги дръжте, без да покривате с капак на най-долната лавица на хладилника.
- За да не плесенясват краставиците, засолени в открит съд, поставете отгоре нарязани късчета хрян.
- Солените краставици ще бъдат по-вкусни и ще издържат повече, ако в маринатата поставите малко горчица.
- Краставиците не се съхраняват добре заедно с ябълките.
- Доматите и чушките се съхраняват по-дълго в кошница, закачена в затъмнено проветриво помещение.
- Зелените краставици могат да се съхранят свежи няколко дни, ако държите три четвърти от опашките им потопени във вода. Водата трябва да се сменя ежедневно.
- За да се съхранява по-дълго киселото зеле, трябва да го прехвърлите в стъклени буркани и го залеете (на два пръста над повърхността на зелето) с растително олио.
- При дълго съхранение на картофи се препоръчва да купувате от по-късните сортове. Картофите могат да се съхраняват в дървени или картонени кутии с отвори в сухо и прохладно помещение при температура 3-5 градуса.
- За да съхраните по-дълго патладжаните и сладките чушки, трябва да ги поставите на един слой в емайлирана посуда и да ги държите, без да ги покривате, на най-долната лавица в хладилника.
- Репичките много бързо се разваляг и затова не подлежат на дълго съхранение.
- Морковите и ряпата могат да се съхраняват през цялата зима.
- Корените на магданоза и целината могат да се съхраняват в продължение на четири месеца, ако ги поставите в кутия, посипете ги със сух пясък и ги поставите на тъмно и прохладно място.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

От какво се нуждае стайната тръстика

Растението Scirpus cernuus, наричано още стайна тръстика, произхожда от субтропичните региони на Средиземноморието. Това е многогодишно тревисто растение с изящни тънки листа, които, подобно на струи ...

Фасулев зърнояд унищожава реколтата

Фасулевият зърнояд е най-опасният стопанско значим неприятел по тази култура. Той е дребно, сиво-кафяво бръмбарче, което достига към 3,6 мм дължина. Твърдите му криле не покриват коремчето му и върху ...

Сложете слива на джанка, за да е силен растежът й

Най-важният и най-често практикуван начин за размножаване на сливовите сортове е присаждането. Чрез него се осъществява възпроизвеждане на качествата и признаците на сорта. Най-използваната подложка е...

Не оставяйте зокума жаден

В средата на лятото зокумът се нуждае от свеж въздух, слънце, обилно поливане и редовно подхранване. Растението трябва да е на балкона или в градината. Ако терасата ви е на южната страна на сградата, ...

Начало