Градина » Кои ягоди да садим в планинските райони

 Кои ягоди да садим в планинските райони

Много ягодоплодни растения виреят добре в районите над 800 м н.в. От ягодовите сортове може да се отглеждат Кембридж Форит, Редгаунтлед, Покахонтас, Зенга Зенгана, Горела, Белруби и Биляна. Много силно се развива Редгаунтлет. При засушаване по време на зреенето дългите му цветоноси често се огъват и пречупват, а плодовете понякога увяхват. През есента растенията образуват и къси цветоноси, върху които на следващата пролет се появяват първите цветоноси, а плодовете зреят по-рано отколкото Горела. Върху нормалните (дълги цветоноси), които израстват през пролетта, плодовете узряват след Горела и Покахонтас. На второ място по развитие са Зенга Зенгана и Покахонтас, следван от Горела. Белруби е по-слабо добивен, с качествени плодове само първите две години. Сортът Кембридж Фаворит боледува от сиво гниене, което засяга не само плодовете, но и листата и листните дръжки. Недостатъчно родовит, но с вкусни плодове е Биляна.
В планински условия много добре се развиват малините Български рубин, Нюбург и Шопска алена. Във вилните градини може да вирее и сортът Люлин. Плодовете му зреят от средата на септември до средата на октомври. Те са едри, плътни, вкусни и не опадват. Така Люлин може да осигурява разнообразие на трапезата през есента.
От къпиновите се развиват добре Торнфрий и Смутстем. Растенията са чувствителни на ниски температури, но дълбоката и трайна снежна покривка ги предпазва от измръзване.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Не присаждайте ябълка върху саморасла подложка

В овощарската практика е прието ябълковите сортове да се облагородяват на семенни подложки, както и върху клоновите вегетативни подложки, районирани за страната. Семеначетата се получават от семена ...

Корените на лозата също се режат

Ако преди година-две сте си засадили лози, през август трябва да изрежете росните корени. Разкрийте купчинките и лозичките до 2/3 от дължината им и с ножиците или с остро ножче изрежете всички корени,...

Бяло вино от червено грозде

Приятен нежен, фин и лек вкус, забележителен аромат и красив светло златистожълт цвят със зелен оттенък. Познахте, нали? По това белите вина категорично се отличават от червените. За да се направи оба...

Не разваляйте вкуса на картофите

Кулинарните качества на картофите включват такива показатели като разваримост, окраска на месото, вкус, форма на клубените. Физическите и химическите изменения, които идват от кулинарната обработка на...

Начало