Градина » Садете фиданки преди да разпукнат пъпките

 Садете фиданки преди да разпукнат пъпките

Още не е късно да засадите плодно дръвче, стига да не са набъбнали и разпукали пъпките. Трябва обаче да свършат зимните студове. Пролетното засаждане е за предпочитане в районите с къса, дъждовна и хладна есен и продължителна зима, както и при тежки, глинести, студени и преовлажнени почви. Ако сте подготвили мястото през есента, изкопайте ямки две седмици преди засаждането с диаметър 55 - 60 см и дълбочина 50 см. На нериголвана почва дупките да са един метър широки и 60 см - дълбоки. Ако не е торено, в ямките се внася по 150-200 г суперфосфат и 80-100 г калиева тор. По 10-15 кг прегорял оборски тор се смесва с почва и се изсипва до половината в дупката.
24 часа преди засаждането на фиданките корените се потапят във вода. После се режат с ножица един-два сантиметра до здрава тъкан. Притъпква се така, че мястото на присаждането да бъде 5-6 см над повърхността. Около стъблото се оформя чаша. Поливате с 10-15 л вода. Ден-два след засаждането се посипва суха пръст отгоре и се изправят полегналите фиданки. Превързва се към клонче от страната на силните ветрове.

От сорта зависи ще боледува ли ябълката

Родовитостта и дълголетието на овошките зависят от сорта и подложката. За да сте сигурни, идете в разсадници.
За семковите (ябълка, круша) се използват предимно вегетативни подложки, които осигуряват ранно плододаване, но трябва редовно да напоявате. Ако нямате възможност да поливате, изберете дръвче със семенна подложка. Засадете сортове, практически устойчиви на брашнеста мана и струпясване. От ябълковите това са: Прима, Кооп 17, Кооп 10, флорина, Либърти, Ервин баур и др.

Как да комбинираме крушите

Подбирайте сортове, които могат да се опрашват и оплождат взаимно. При крушите комбинирайте Жифардова масловка (Вилямова масловка, Боскова масловка, Хардиева масловка) с Клапов любимец. Но може и Пас Кресан с Вилямова масловка (Боскова масловка); Елдорадо с Жифардова масловка (Пас красан); Попска круша с Вилямова масловка (Харденпонтова или Жифардова масловка).

Избирайте черешата според почвата

Когато ще засаждате череши на по-тежки, глинесто-песъкливи и слабо кисели почви, избирайте сортове, присадени на семеначета от дива и културна череша. За по-леките проветриви или варовити почви използвайте махалебкова подложка. От тъмноплодните интерес представаляват - Бигаро бюрла, Бинг, Козерска, Ван, Ламберт, Мизия, Хеделфингенска. А от светлоплодните - Райниер, Наполеон, Дроганова жълта. Избирайте сортове, които взаимно се опрашват като: Бигаро бюрла с Ван; Козарска с Ламберт; Райниер с Бинг или Ван; Хеделфингенска с Бинг или Наполеон; Старкинг харди джайът с Бигаро бюрла.
От сливовите сортове се препоръчват: Стенлей, Изобилие, Чачанска лепотица, Чачанска найболя, Габровска, Зелена ренклода.

Автор: Лиляна Пенева

Представяме Ви:

Окопайте пипера

С окопаването се разрушава почвената кора, унищожават се плевелите и се създават условия за добро проветряване и затопляне на почвата. Това е особено важно в началото на развитието на растенията, кога...

Засаждайте шахматно, за да удвоите добивите

Понякога градинките, с които разполагаме, са съвсем малки. На ограниченото пространство ни се иска да имаме красиви цветя, но пък и малко зеленчуци. Как да поберем повече в тази теснотия? На помощ т...

Домати вместо препарати

Ако не желаете да използвате отровните препарати за борба с някои неприятели на растенията, може да ги замести и зелената маса на доматите. С нея може да унищожите зелевите бълхи, гъсениците на зелева...

Изберете качествени домати за градината

Един от основните фактори за получаване на високи добиви и качествена продукция от домати е изборът на подходящ сорт за дадено производствено направление. При избора на сорт домати, съответно за ран...

Начало