Градина » Кога да оберете ябълките в градината

 Кога да оберете ябълките в градината

Повечето от ябълковите сортове достигат беритбената зрялост в различно време през септември. Стават годни за консумация след известен период на съхранение. За нормалното доузряване е необходимо плодовете да се берат в най-подходящото време. Освен това в периода на съзряването ябълките увеличават теглото с 1-2% на денонощие, поради което никак не е желателно да се откъсват преждевременно.
При нормални условия беритбената зрялост настъпва при сортовете Златна пармена и Озарк голд между 25 август и 5 септември, а при Джонатан и Жълт белфльор – между 5 и 15 септември. Английска зелена ренета, Ландсбергска ренета, Канадска ренета и Скринянка стават годни за беритба между 10 и 20 септември. Тетовката, Бернската роза и Циганката се берат в периода 15-25 септември, а Златна превъзходна, Джонаголд, Глостер 69 и Златна дицова ренета – между 21 и 30 септември. След 25-ти започва беритбата на Муцу (Криспи), Мелроуз, Карастоянка, Бял зимен калвил и Айвания и продължава през октомври.

Автор: Невена Христова

Представяме Ви:

Запознайте се със сибирския лук

Рязанецът (Allium schoenoprasum L.) е многогодишно луковично растение, образуващо гъсти туфи от тънки листа и цветоносни стъбла с нежни красиви съцветия. Расте и се развива непрекъснато да късна есен....

Погрижете се за младите лозички

Дори и в онези райони на страната, където зимите не са много студени и не се налагат особени мерки срещу измръзване, младите лози до тригодишна възраст трябва да се загребват. Нормално е тази практика...

Вратигата – лекарство и украса

Вратигата (Tanacetum vulgare) е пренесена от Азия. Родът включва около 60 вида. Грубите, разклоняващи се стъбла достигат до 1 м височина. Осеяни са с множество тъмно зелени листа, които са двойно п...

Как се опложда смокинята?

Смокинята е едно уникално растение сред своите тропични и субтропични събратя. Тя се отличава с това, че е разделнополов, двудомен, кръстосано-опрашващ се вид. Една част от растенията образуват женски...

Начало