Ако имате полиетиленова оранжерия, може да опитате. За този начин на отглеждане благоприятният срок за засяването на разсада е началото на втората десетдневка на януари за най-южните райони на страната до края на месеца и за по-топлите места в Северна България. Семената никнат за 10-12 дни. В началото растенията се развиват бавно и вторият лист се появява след 25-30 дни. Това е моментът, в който трябва да се пикират в саксийки с диаметър 10-12 см. За развитието на разсада от голямо значение е подържането на подходящ топлинен режим . До поникването температурата трябва да е по-висока – 22-24 градуса, след поникването се понижава до 17-18 в продължение на 7-12 дни, а след това до пикирането в слънчеви дни, в облачни дни и през нощта съответно 23-25, 18-22 и 16-18 градуса. След пикирането последователността е същата, само че с градус-два повече. Съществена част от грижите за разсада до засаждането м в оранжерията е редовното проветряване, поливането, разрохкването на почвата и евентуално подхранване при нужда.
Подходящото време за засаждане в оранжерията настъпва през втората половина на март. Растенията се покриват допълнително с полиетилен под формата на тунел. Грижите се свеждат до поддържане на оптималната температура, проветряване, поливане, разрохкване на почвата. Температурата не бива да се покачва над 25-30 градуса, но не е желателно да спада и под 18 градуса.
Когато започнете да засаждате ягодите, първо внимателно огледайте дали е здрав разсадът. Най-опасният неприятел е ягодовият акар, който потиска развитието на растенията и в резултат добивът силно нама...
Ако останат зелени листа по овощните ви дръвчета и след листопада, то причините за това могат да бъдат няколко. Обикновено леторастите на добре отгледаните овощни растения израстват до началото на лят...
Много са днес любителите, които отглеждат ягоди в двора си на едно и също място в продължение на редица години. Насажденията обаче се сгъстяват, болестите и неприятелите се множат. Ягодата е растени...
Най-много отглежданият пипер в дворните градини е средно ранният, наричан още летен. Консумира се през лятото и широко се използва за приготвяне на зимнина. Семената за производство на разсад се засяв...