Градина » Изберете си подходящи фиданки за градината

 Изберете си подходящи фиданки за градината

Стопанските резултати от отглеждането на овощните градини преди всичко зависят от правилния избор на видовете и сортовете при тяхното създаване. Ако техните изисквания не са съобразени с почвените и климатичните условия на района не могат да се очакват добри резултати, независимо от грижите, които ще полагаме при отглеждането им.

Зреещи през цялата година

Освен с изискванията към почвено-климатичните условия, при избора на видовете и сортовете, трябва да се съобразим и с някои други особености. Трябва да засаждаме сортове с добри стопански качества като: родовитост, добри вкусови и технологични качества, устойчивост към болести и неприятели, срок на зреене, транспортабилност, съхраняемост и др. Тези особености са залегнали в основата при определяне на сортовете за размножаване.
Много често на пазара се предлага посадъчен материал, произведен от частни лица, който не винаги отговаря на изискванията. Освен незадоволителните му качества, не рядко са объркани сортовете, а понякога и видовете.
При избора на видовете и сортовете трябва да се има предвид насоката за реализация на продукцията. При създаване на по-големи промишлени овощни градини, от които ще се произвежда стокова продукция за пазара, това е много важен въпрос. В близост до по-големите градове, промишлени центрове и курорти, трябва да се застъпват сортове с различен срок на зреене, за да се осигурят пресни плодове през целия сезон. Това се отнася и за любителските овощни градини, от които можем да берем продукция от пролетта до късна есен. Още към средата на май започва зреенето на черешите и ягодите, следвани от вишните, прасковите, кайсиите, малините, къпините, ранните ябълки и круши, сливите, за да стигнем до септември-октомври, когато се прибират късните ябълки и круши, дюлите и мушмулите. Сортовете при отделните видове също не зреят едновременно. Това се отнася особено за черешите, прасковите и крушите. Различните сортове череши зреят от средата на май до първата половина на юли, а прасковите – от края на юни до към средата на октомври. При ябълката също има ценни ранни сортове, които зреят през юли до началото на август.
В овощните градини трябва да засаждаме и подходящи сортове за преработка в различни продукти.

Комбинирайте опрашителите

При избора на овощните сортове, трябва да се има предвид също, че някои от тях се самоопрашват (самофертилни), а други изискват чуждо опрашване (самостерилни). Прасковените, кайсиевите и мушмулевите сортове се самоопрашват и от тях могат да се създават едносортови насаждения или да се засаждат единични сортове в смесените овощни градини. Това се отнася и за част от сливовите, вишневите и дюлевите сортове. Сортовете на ябълката, крушата, черешата, бадема, джанката и част от сливата, вишната и дюлята изискват чуждо опрашване. При тях в овощните градини трябва да се засаждат най-малко по два сорта добри опрашители. При ябълката и крушата има сортове лоши опрашители, които се засаждат най-малко с още два сорта добри опрашители. При черешата и бадема има и т. нар. интерстерилни групи, които не могат да се опрашват взаимно. Една такава група при черешата са сортовете Бинг, Ламберт и Наполеон.

Автор: Желязко Колев

Представяме Ви:

Пролетно торене на овошките

Възможностите на овощарите да подпомогнат пролетното развитие на овощните растения, са свързани единствено с хранителния и водния режим. Ранното пролетно подхранване с азотни торове е едно от неотложн...

Време е да подстрижите зокума

Възрастните зокуми (Nerium L - олеандър) добре понасят резитбата. Обикновено това се прави на 3 години, през пролетта. Резитбата стимулира образуването на нови клонки, особено в ниската част на растен...

Как да се избавим от зелевата муха

В летните месеци зелето става обект на голямо внимание от страна на зелевата муха. Това насекомо, което прилича на обикновена муха, на дължина достига до 6-7 мм. Снася яйцата си в почвата близо до с...

Запазете зелето здраво

Главестото зеле е богато на витамини и има ценни лечебни качества. През зимните месеци то е основна храна на нашия народ. Освен за приготвяне на туршии (цели глави или рязано), през последните години ...

Начало