През студените зимни месеци една от грижите ни е да поддържаме най-подходящата въздушна влажност в стаите, където са нашите любимци. Въпреки че изискванията на отделните видове са различни, всички страдат в помещения с парно отопление, където влажността винаги е ниска. Това с особена сила важи за листно-декоративни видове с пъстри листа, като антуриум, азалея и много други. За да се избегнат нежелани състояния, се препоръчва наблизо до цветята да се оставя съд с вода за изпаряване. Още по-сигурно е растенията да се пулверизират с фина струя. Важно е водата да е мека или предварително преварена и изстудена. При това се внимава да не се мокрят цветовете. Видове с листа, осеяни в власинки, не трябва да се пулверизират.
Показателите за ниска влажност са няколко. За да установите това, наблюдавайте растенията. При едни от видовете връхчетата на листата покафеняват и се набръчкват. При други периферията на листата започва да пожълтява, а по-късно те да опадат. Най-неприятно е, когато пъпките и цветовете започнат да повяхват и да опадат.
Когато прекалите и допуснете влажността да е опасно висока, по листата започва да се развива т. нар. “брашнеста мана”. Може да се появяват воднисти гнили петна. Цветовете се покриват с плесен и загиват. За да не допуснете всичко това, регулиайте въздушната влажност в помещенията и редовно проветрявайте.
Момината сълза прецъфтява в началото на юли, след което листата й постепенно пожълтяват и изсъхват. Настъпва най-подходящото време за изкопаване и делене на растенията. Целият процес може да се раздел...
През последните две десетилетия основен дял от площта на средно ранните домати вземат нискостъблени (детерминантни) сортове. Те имат сравнително по-дълъг вегетационен период от другите зеленчуци -150-...
Наближава време е за производство на разсад за зеленчуковите култури. Без осветление в условията на къс ден растенията обаче ще се развиват по-слабо и ще боледуват често. Само с осветление поливането ...
За да си произведете подложка, можете да използвате семена. При ябълката и крушата се избират по-раннозреещи сортове и форми, а при костилковите – по-къснозреещи. Плодовете трябва да са добре узрели. ...